Съдят Oracle за създаване на “глобална машина за наблюдение”

Oracle е създала досиета на 5 милиарда интернет потребители, твърдят активисти
(снимка: CC0 Public Domain)

Защитници на човешките права заведоха дело в САЩ срещу софтуерната корпорация Oracle, обвинявайки я в създаване на „глобална машина за наблюдение” и „досиета на пет милиарда души”, тоест повече от половината от населението на света. 

Ищците твърдят, че рекламните и технологични разработки на Oracle се използват за масово нарушаване на правата на поверителност на хората. Сред тях са д-р Джони Райън, член на Ирландския съвет за граждански свободи (ICCL), Майкъл Кац-Лакабе, изследователски директор на Центъра за човешки права и неприкосновеност на личния живот, и д-р Дженифър Голбек, професор по компютърни науки в Университета на Мериленд.

Инициаторите на делото срещу ИТ гиганта казват, че говорят „от името на всички интернет потребители, които са били жертви на инвазивните действия на Oracle”. Те са представлявани от базираната в Сан Франциско адвокатска кантора Lieff Cabraser, която и преди това е участвала в съдебни дела срещу високотехнологичния сектор (BigTech).

В САЩ няма единен федерален закон за поверителност, затова ищците се позовават на редица федерални и местни закони, включително Федералния закон за неприкосновеност на електронните комуникации, Конституцията на Калифорния, Закона за нарушения на поверителността на Калифорния, законите за конкуренцията и др.

Перспективите за успех в делото обаче са мъгляви. Жизнеспособността на този подход повдига редица въпроси. Същността на обвинението е, че Oracle събира огромно количество информация за интернет потребители без тяхното съгласие, създава профили на всеки потребител, а също така използва технически средства, като прокси сървъри, за получаване на поверителни данни, заобикаляйки настройките за поверителност.

Д-р Райън смята, че Oracle нарушава поверителността на милиарди хора и че компанията си е поставила „опасната задача да следи къде отива всеки човек и какво прави”. Целта на делото е “тази кола да бъде спряна от движение”. Засега Oracle отказва да коментира делото.

Коментар