Софтуерът за съвместна работа става все по-търсен

Платформите за сътрудничество на служителите ще стават по-привлекателни
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на софтуер за сътрудничество (съвместна работа) достигна 29,1 милиарда долара през 2021 г., което е ръст от 28,4% на годишна база. Разходите за такъв софтуер нарастват с двуцифрен темп в продължение на пет последователни години, по данни на IDC.

Силното възстановяване се дължи на редица фактори, включително увеличаване на броя на служителите в компаниите, закупуване и интегриране на бизнеси с няколко решения за задоволяване на техните корпоративни нужди, както и по-високи цени на продуктите на пазара и появата на нови функции.

Анализът на IDC сочи, че продажбите растат във всички сегменти от пазара на софтуер за съвместна работа, включително технологиите за конференции и виртуални събития, имейл приложенията и продуктите за сътрудничество в рамките на корпоративни общности.



IDC изброява няколко предимства на технологиите за сътрудничество: възможността да се работи отвсякъде, създаването на по-продуктивна и приобщаваща общност на работната сила и дигиталната бизнес трансформация.

„Очакването и възприемането на тези приложения на работното място и извън него се превърна в нещо естествено”, казва анализаторът Уейн Курцман. „През следващите години платформите за сътрудничество ще станат по-привлекателни, визуални, функционални и популярни в общностите. Интелигентните функции ще се развиват бързо, за да поддържат работа от всяко място”.

Според прогнозата на IDC, глобалният пазар на приложения за сътрудничество ще нарасне до 63,8 милиарда долара през 2026 г. Партньорствата между доставчиците на софтуер ще стават все по-важни за тясно интегриране на различни функционалности на приложенията.

Общоприетите услуги за сътрудничество постепенно се превръщат в инфраструктурни услуги, което ги изолира все повече една от друга. Microsoft и Google навлязоха на пазара, като вградиха инструменти за сътрудничество в свои собствени облачни офис пакети, които се използват от много компании.

Анализаторите смятат, че разработчиците на офис пакети извън облака трябва да се съсредоточат върху конкретни сценарии: продажби, маркетинг, поддръжка на клиенти, доставки и т.н.

Коментар