Рекордно скъп литий тласка нагоре цените на батериите

Батериите ще поскъпват в резултат на покачването на цените на лития
(снимка: CC0 Public Domain)

Цените на лития, ключов елемент в производството на батерии за електронни устройства и електромобили, поставиха пореден рекорд. Това естествено тласна нагоре и цените на батериите.

В края на юли Илон Мъск предпазливо обяви, че цените на материалите за производство на тягови батерии започват да падат, с уговорката, че все още не е готов да намали цените на електромобилите на Tesla. Но литият, който се използва в производството на батерии, вчера постигна пореден ценови рекорд.



В края на миналата седмица цената на тон литий се повиши до 69 259 долара, докато предишният рекорд от 68 822 долара за тон беше регистриран през април тази година, отбелязва Business Korea. През юли миналата година цената на лития не надвишаваше 11 652 долара за тон, а другите суровини за производство на тягови батерии бяха много по-скъпи – 50 500 долара за тон кобалт и 18 082 долара за тон никел. Сега литият се превърна в най-скъпия минерал, използван в батериите.

За щастие количеството литий в средната батерия не е толкова високо и ситуацията е благоприятна за южнокорейските производители, тъй като те използват по-малко литий от китайските си конкуренти. Това означава, че покачването на цената на лития ще има по-малък ефект върху разходите на корейските компании, отколкото на китайските.

Според експерти, повишаването на цената на лития е повлияно от приемането от американските власти на пакет от закони, насочени към борба с инфлацията. Първо, САЩ ще предоставя субсидии на купувачите на електрически превозни средства в продължение на десет години, в резултат на което търсенето се покачи и това веднага оскъпи лития.

Второ, доставчици на литий от “недружелюбни” страни като Китай не отговарят на условията за субсидии по този пакет, което допълнително намалява предлагането на ценния минерал на американския пазар.

Трябва да се има предвид, че горещините в провинция Съчуан подкопаха способността на местните компании да произвеждат ритмично литиев карбонат, а този регион на Китай контролира 28% от световния пазар за суровината.



Батериите на база железен фосфат (LFP), в които са специализирани китайските производители, имат по-високо специфично съдържание на литий, докато батериите на база никел, кобалт и манган съдържат литий само в електролита, а не в катода и електролита едновременно, както при LFP.

Ако през март тази година разликата в цената между батериите LFP и NCM с еднакъв капацитет достигаше 26%, сега тя е намаляла до 11%, главно поради увеличението на цената на лития.

Илон Мъск многократно е призовавал компании от различни сфери на дейност да преминат към добив на литиеви съединения. Шефът на Tesla сравнява рентабилността на този бизнес със сеченето на монети. Проблемът във веригите за доставки не е липсата на достатъчно запаси от литий на планетата, а ограниченият капацитет за неговия добив и преработка.

Коментари по темата: „Рекордно скъп литий тласка нагоре цените на батериите”

добавете коментар...

  1. sechges

    Не се рециклира. Почти всеки си изхвърля батерии, електроника където намери. Също няма и специализирани, ясно обособени места където да ги приемат.

  2. Йордан

    Най-накрая светът започва да цени суровините. Дано високите цени да спрат това безумно консуматорство.

Коментар