Покупката на Activision от Microsoft тревожи регулатор

Регулаторите по света все още не са одобрили покупката на Activision от Microsoft
(снимка: Microsoft)

Властите в Обединеното кралство може да започнат задълбочено разследване на покупката на Activision Blizzard от Microsoft за 68,7 милиарда долара – една от най-големите сделки във високотехнологичната индустрия. 

В началото на юли стана известно, че Службата за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) проверява сделката за поглъщане на гиганта в геймърската индустрия Activision Blizzard от Microsoft. Днес, 1 септември, британският регулатор обяви необходимост да разгледа по-отблизо тази сделка.



СМА изрази загриженост, че огромното придобиване на стойност 68,7 милиарда долара може да навреди на конкурентите на Microsoft, на която нищо не пречи да ограничи достъпа до игри от огромната библиотека на Activision Blizzard. Представители на CMA също се опасяват, че „обединената компания ще задуши конкуренцията на възникващия пазар на облачни игри”, предаде US News.

Британските власти дадоха пет дни на двете компании, за да излязат с предложения за елиминиране на опасенията, като в противен случай ще проведат по-задълбочено разследване. Президентът на Microsoft Брад Смит каза, че неговата компания е „готова да работи със CMA по следващите стъпки и да разреши всички проблеми”.

Регулаторите по целия свят все още разглеждат сделката, която беше обявена през януари тази година. Досега само Саудитска Арабия е обявила одобрение за покупката на Activision Blizzard от Microsoft.

Коментар