Карта на НАСА показва динамиката на Слънчевата система

Слънчевата система се състои от Слънцето, осем планети, най-малко 138 луни, комети, астероиди и много космически скали
(илюстрация: НАСА)

Американската космическа агенция НАСА пусна нова версия на своята услуга „Eyes on the Solar System” (Поглед към Слънчевата система). Това е интерактивна карта, която позволява на всеки буквално да погледне в миналото и бъдещето, поне за няколко десетилетия.

С помощта на картата, ентусиастите могат да изследват планети, луни, астероиди, комети и космически кораби в периода от 1950 до 2050 г. Поредната актуализация предлага подобрена 3D картина, нови контроли, повишена разделителна способност и по-детайлни изображения. Освен това е опростена навигацията.

Новата услуга Eyes on the Solar System е достъпна на уебсайт на НАСА. Там всеки посетител може да избере желания обект и да прегледа данните за него. Предвидени са функции за ускоряване на времето, промяна на мащаба, „режим на телескоп”, който позволява кацане на Марс или друга планета и гледане на нощното небе от нейната повърхност.

Наличен е също инструмент за сравняване на различни космически обекти от Слънчевата система, например планетите Марс и Меркурий. Друга атракция са космическите разходки с мисиите на корабите Voyager 1 и 2, които датират от 1977 г.



Първата версия на интерактивната карта беше пусната през 2010 година. Тогава услугата представляваше отделно приложение – NASA Eyes Visualization. Сега агенцията подготвя лунна мисия с кораба Orion, но пускът на ракетата SLC беше отложен два пъти.

Коментар