Робот предотвратява падания на възрастни хора

Медицински робот предотвратява паданията у хора с увредено чувство за равновесие (снимка: IPI Singapore)

Тъй като чувството за баланс се влошава при възрастните, а и при някои хора с увреждания на вестибуларния апарат, рискът от случайно залитане и падане може да бъде особено опасен. Нов, носим помощен робот може да помогне, като открива и предотвратява такива падания, преди те действително да се случат.

Разработен от учени от Сингапурския технологичен университет Нанянг (NTU) и болницата Тан Ток Сенг, прототипът на устройството е известен като Mobile Robotic Balance Assistant или MRBA (произнася се „Мистър Ба“). Състои се от база, захранвана с батерии, на колела, която е свързана с подплатен колан, носен около бедрата на потребителя.

Докато човек обикаля дома си или други места, MRBA го следва. Използвайки камера за отчитане на дълбочина и други сензори, роботът е в състояние да открие издайническите движения, които подсказват внезапната загуба на равновесие у човека. Когато познае такова движение, роботът реагира, като спира и задържа колана на място, предпазвайки потребителя от падане.

Роботът може също така да идентифицира преднамерени движения като тези, свързани със сядане, ставане и изправяне на място. Във всички случаи той помага за съответното действие. Освен че асистира в ежедневния живот на потребителите, роботът може да бъде използван и в рехабилитационната медицина, като придържа хората, докато се учат да ходят отново.

При тест на технологията MRBA е използван в продължение на три дни от 29 доброволци, които са претърпели инсулт, травматични мозъчни наранявания и наранявания на гръбначния мозък. Устройството се оказва полезно в ежедневните дейности и не са регистрирани падания от нито един от участниците през целия период на тестване.



Сега се планира по-мащабно проучване. „MRBA може да се окаже безценен ресурс за по-възрастните потребители и да помогне за насърчаване на независимия живот и остаряването“, каза ръководителят на проекта проф. Анг Вей Тех. Очаква се технологията да се комерсиализира след около година.

Коментар