Изкуствен интелект: светът се обезцветява прогресивно

Цветовете изчезват от околния свят, установи изкуствен разум (снимка: CC0 Public Domain)

Цветът изчезва от света – до този извод е достигнало ново изследване, коeто се базира на изкуствен разум и обхваща период от над 200 години и повече от 7000 артикула от ежедневието. 

Изследователска група е използвала машинно обучение, за да проследи промените в цвета на обичайните материали и предмети, създавани и използвани от хората по света. За своите анализи и констатации за всички промени в цвета с течение на времето учените са използвали над 7000 артикула от 1800 г. до сега – това включва коли, мебели, сгради и др.

Брой цветни и черно-бели пиксели във фотографията – изменение през годините (източник: Macleod Sawyer)

Прави впечатление, че черните, белите и сивите нюанси постепенно завземат ръкотворното пространство, намалявайки дела на цветните вещи.

Например, при разглеждане на цветовете на колите по години се вижда, че днес по-голямата част от колите са сиви, бели или черни в сравнение с преди двадесет години. По-рано доминиращата част от автомобилите са били цветни, най-вече червени, сини и зелени.

Цветовете на автомобилите също се “стопяват” (източник: Macleod Sawyer)

Подобна е тенденцията и в домовете. Сравнения между „модерните“ домове от 70-те и 80-те години и модерните домове днес показва, че сега са актуални жилищата, решени в ахроматични нюанси.

Килимите също стават все по-безцветни. Най-често срещаният цвят на килимите днес е сив или бежов.



Дори заведенията като McDonalds, които преди са „крещяли“ с цвят в продължение на десетилетия, за да привлекат погледите, сега са се „модернизирали“ в скучни, безцветни фигури без яркост и с малко индивидуалност.

Светът става безцветен, защо? – пита Маклийд Сойер, технологичен изобретател, който съобщи за новото проучване в блога си.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект: светът се обезцветява прогресивно”

добавете коментар...

  1. De Colores

    Всичко трябва да стане синьо.
    Тази година Пантон цветът е Blue Perri.Толкова е приятен.
    Но пък и естествената палитра….
    Пеперуди, риби, тропически птици, цветя, и изобщо Господ не е наредил на човека да се сложи в сиво.
    Както и да е – андроидът няма усет за харесване, той констатира това, което е направил.Иска да копира, но не може.
    Пастелните тоналности са хубави, но удовоствието от естествените цветове е необходимо, ако е възможно.

  2. Фофу

    Все си мисля, че няма лошо в намаляването на цветовете на моменти. Модерният човек е преситен с плътни и наситени цветове и има нужда от почивка.

    Като се почне от опаковките на стоките в магазина, дрехите, автомобилите, екраните – ТВ и компютърни, всеки се опитва да ни впечатли и да привлече вниманието с цветове.

    Мен лично като ме натисне някоя по-сериозна UI задача, след 2-3 дни гледане на цветове, избори, сравнявания и пр. понякога ми прилошава от цветове.

Коментар