САЩ затягат технологичните ограничения срещу Китай

Китайската ИТ индустрия ще трябва да преодолява все по-строги ограничения от САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на САЩ планира да разшири ограниченията върху доставките на високотехнологично оборудване за Китай. Някои вече действащи препоръки ще бъдат легализирани като задължителни изисквания, и то с глобален обхват.

Строго погледнато, забраната за доставка в Китай на литографско оборудване, което позволява производство на 14-нм и по-тънки чипове, не е новина, но досега санкцията беше формулирана в препоръчителни писма, изпратени до няколко американски компании. Следващия месец властите ще легализират това изискване и освен това ще забранят износа в Китай на ускорители, произведени не само от AMD и Nvidia, съобщи Ройтерс.

В началото на септември Министерството на търговията на САЩ забрани на AMD и Nvidia да доставят изчислителни ускорители, сравними по производителност с A100, в Китай и Русия, тъй като те могат да се използват за подобряване на военната инфраструктура. AMD твърди, че подобно ограничение няма да окаже голямо влияние върху бизнеса на компанията в Китай, но Nvidia е по-разтревожена в този труден за себе си момент.

Сега властите в САЩ ще превърнат тези частни препоръки в официални правила, които ще се прилагат за всички компании, работещи в американски юрисдикции или използващи съответните технологии в чужбина. Ограничението за доставка на литографско оборудване за производство на 14-нм чипове в Китай досега се отнасяше само за дейността на KLA, Lam Research and Applied Materials, без да има глобален характер. Сега САЩ ще “легитимират” подобни глобални изисквания.



Теоретично продуктите на ограничените компании могат да бъдат доставяни в Китай, ако получат съответните лицензи за износ. Но когато новите правила влязат в сила, компании, различни от AMD и Nvidia – като Intel и Cerebras Systems – ще загубят възможност да доставят изчислителни ускорители в Китай. Лицензи за износ ще се изискват и от компании, които доставят готови сървърни системи със „забранени” ускорители за Китай и Русия.

Коментари по темата: „САЩ затягат технологичните ограничения срещу Китай”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Само бой по каските за китайските куманяги, изнасяне на всичкото производство и връшането им в каменнната ера на МЯо.

    Че като вдигнат малко глава и почват да мислят за агресии, щото нали са верни дружки на другите куманяги от север.

Коментар