Соларна триколка предизвиква тривиалните електромобили

Електрическа триколка със соларно зареждане изминава по 65 км на ден (снимка: Aptera)

Изглежда футуристично, с аеродинамична форма на капка, с електрическо задвижване и фотоволтаично зареждане – Aptera е соларна електрическа триколка, която предизвиква света на електромобилите. Колата направи своя публичен дебют в Сан Диего.

Целта на разработчиците е постигната: те са създали двуместно триколесно превозно средство, което се задвижва от електродвигател, добива енергията си от слънцето и може да измине до 65 км на ден, без да се налага да се включва в зарядна станция.



Амбицията на производителя е возилото да може да измине 1600 км с едно зареждане и това се очаква да стане благодарение на ефективно електрическо задвижване, аеродинамичен дизайн и използване на леки композитни материали в конструкцията.

До края на 2021 г. компанията завърши своето алфа тестване и започна да се подготвя за бета тестове. В края на март тази година возилата получиха разрешение за движение по пътищата при реални ситуации на шофиране в САЩ.

Миналия месец Aptera публикува подробности за най-новото превозно средство, включително поглед отблизо към минималистичния интериор. Той разкрива вътрешност, изпълнена с дигитални удобства като централен дисплей за управление на превозното средство, медии и навигация, цифрови камери  вместо огледало за обратно виждане и др.

Публичният дебют на изложението „Fully Charged Live 2022“ показа фотоволтаични клетки на покрива и багажника, кехлибарени светлини на арките над предните колела, както и „усмихната“ извивка към фаровете и стоповете, която се простира отстрани.

Впечатляващи, както винаги, са вратите тип „пеперуда“, които се отварят, когато пътникът или водачът почука отстрани на превозното средство. В багажника има прилично пространство като за багажа на двама души.

Най-новият прототип на име Gamma е последният етап преди колата да премине във фазата на серийно производство, което се очаква да започне през следващата година. Но дали наистина ще Aptera ще достигне етапа на масово производство?



Досега компанията е привлякла повече от 30 000 резервации и е подписала партньорски сделки с Elaphe (за електрически двигатели), доставчика на батерии Eve Energy, компанията за индустриални производствени технологии RedViking и други доставчици. Амбициите изглеждат добре подплатени.

Коментар