Най-следеният самолетен полет в онлайн пространството

Най-следеният самолетен полет в радара на FlightRadar24, този с ковчега на английската кралица, дълго няма да има конкурент (графика: екранна снимка на FlightRadar24)

Самолетният полет, превозващ ковчега на английската кралица до Лондон, е бил най-следеният в историята на онлайн-наблюдението на самолетните трасета, съобщи уебсайтът Flightradar24.

Близо шест милиона души се опитаха да проследят маршрута на самолета от Единбург до летище Нортолт в рамките на първата му минута във въздуха, се казва в уебсайта. Огромният трафик причини смущения в тракера.



Повече от 4,79 милиона души са гледали движението на самолета в сайта и едноименното приложение. Други 296 000 са гледали в потока в YouTube, се казва в съобщението.

Предишният рекорд беше проследяването на полета на американския политик Нанси Пелоси до Тайван миналия месец. Той бе проследен от 2,2 милиона души във Flightradar24.

Полетът използва позивната „Kittyhawk“ – тя е за всеки военен полет, при който кралицата е на борда. Принцеса Ан и нейният съпруг сър Тимъти Лорънс придружиха ковчега. „За мен беше чест и привилегия да я придружавам в последното ѝ пътуване“, каза принцесата.

От своя страна Flightradar24 съобщи, че екипът на сайта и приложението е предприел специални мерки, за да направи платформата си възможно най-стабилна, преди самолетът да излети. След огромния интерес към полета на Пелоси напливът от желаещи да проследят ковчега с английската кралица е бил предвиден, но…

„Въз основа на нашия опит от миналия месец очаквахме голям приток на потребители, но този рязък, огромен скок надхвърли всичко, което очаквахме“, разкриха създателите на Flightradar24. В съобщението се посочва, че около 600 000 потребители са смогнали „успешно да проследят полета, преди производителността да се влоши“.



„Последният полет на кралица Елизабет II от Единбург до летището в Нортолт е най-следеният полет за всички времена във Flightradar24 – и вероятно ще остане на върха за дълго време“, коментираха от екипа.

Коментар