Европейски телекоми подготвят холограмни разговори

Холограмните видеоразговори скоро ще станат реалност, обещавата европейски телекоми
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко европейски оператора планират да пуснат съвместно холограмна видео-комуникация. В инициативата участват Deutsche Telekom, Orange, Telefónica и Vodafone, които в партньорство с компанията Matsuko – разработчик на холографски комуникационни технологии, подготвят услуга за мобилни видео разговори в холограмен формат.

Миналата година Cisco представи технологията Webex Hologram, която осигурява видео-комуникация с помощта на триизмерни изображения на участниците в телеконференцията. За да работи, технологията изисква очила с добавена реалност.

Matsuko, от своя страна, планира да създаде мобилна версия на това решение, а телекомуникационните оператори се стремят да направят холограмните видео-комуникации толкова лесни, колкото обикновените гласови разговори.

Технологията на Matsuko може да се внедри като приложение за Android, iOS или Windows, разказва за иновацията Computer Weekly. Със съдействието на операторите ще бъде създадена платформа, която обединява реалния и виртуалния свят в мобилните мрежи.

Изображението от конвенционална 2D камера се преобразува в облака в 3D холограма, която се излъчва на потребителите като видео от виртуална, добавена или смесена реалност. 5G мрежите и високопроизводителните мобилни устройства ще осигурят стабилна и гладка работа на холограмната видео-комуникация.

Холограмата на всеки участник се създава на базата на данни от предната камера на смартфона, след което се излъчва в реално време към останалите участници в комуникационната сесия, на чиито устройства се възпроизвежда локално чрез механизъм за 3D изобразяване. Картината може също да бъде насложена върху реалния фон с помощта на VR/AR хедсет.



На първия етап от тестването системата е доказала своята ефективност и сега телеком операторите се опитват да осигурят стабилно качество на комуникацията. Предполага се, че услугата ще бъде търсена както от обикновените потребители, така и от корпоративните клиенти.

Коментар