Нетера осигурява интернет и DDoS защита на Народното събрание

Комуникациите на парламента са подсигурени с бърз интернет и DDoS защита
(снимка: CC0 Public Domain)

Новият български парламент ще ползва интернет услуги и защита от DDoS атаки, доставени от телекомуникационната компания Нетера, която спечели обществената поръчка.

Глобалният телеком вече от два месеца доставя услугите. Договорът е за 2 години, така че следващият Парламент ще продължи да ползва интернет услугите на Нетера, заявиха от компанията.

Нетера бе избрана за доставчик и от Електроенергийният системен оператор (ЕСО) за гарантиран интернет и защита от DDoS атаки, а също и за изграждане на виртуални частни мрежи (VPN) на няколко места в София и страната. Договорът на компанията с ЕСО е за 3 години.

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) е още една институция в страната, която разчита на услуги от телекома. Повечето от тях са за автомобили, включително високопроходими. ДЗФ използва система на Нетера за GPS проследяване в реално време на 350 превозни средства.



Българските държавни железници (БДЖ) също използват платформата за GPS проследяване на Нетера. Тя е за проследяване на 170 локомотива и други дейности, свързани с идентифициране, контрол и предаване на данни.

Всички проекти се реализират след спечелени обществени поръчки от Нетера, уточниха от компанията.

Коментар