Техническият дълг формира до 40% от ИТ разходите

Задължението на ИТ отделите да се занимават с поддържане на по-стари системи отнема голяма част от бюджетите (снимка: CC0 Public Domain)

Техническият дълг може да формира до 40% от разходите на предприятията за ИТ, сочи нов доклад на KPMG. Наскоро консултантската компания проведе проучване относно внедряването на иновации от страна на технологичните отдели в организации от най-различни индустрии. За целта бяха запитани 2200 ИТ шефове, анкетирани през втората четвъртина на 2022 година.

Техническият дълг е задължението на ИТ отделите да се занимават с поддържане на по-стари системи, внедрени отдавна, докато в бизнеса се въвеждат нови технологии. С внедряването на нови системи тези, които се сменят, често продължават да работят и изискват текуща поддръжка. Нивото на работа по текущата поддръжка нараства с течение на времето, тъй като се внедряват все повече нови системи.

Е, оказва се, че техническият дълг представлява до 40% от годишните ИТ бюджети! Около три четвърти от анкетираните (73%) в проучването казват, че дългосрочните разходи за поддръжка, свързани с внедряването на нови системи, имат слабо или дори нулево влияние върху техните ИТ амбиции.

Интересно е, че – в сравнение със средната глобална стойност – анкетираните, работещи от Индия, най-често смятат, че техните ИТ планове са възпрепятствани от технологичния дълг (11%). В доклада си KPMG предупреждава, че лошо управляваният технически дълг може да предизвика проблеми с интеграцията и да понижи общите нива на производителност в предприятията.

„За да се избегне фрагментацията, която би могла да навреди на взаимодействието с клиентите, плановете за въвеждане на нововъзникващи технологии не трябва да пренебрегват значението на минимизирането на отговорностите за техническия дълг“, казват авторите на доклада.Според изследването, повече от две трети от бизнесите (67%) се готвят в рамките на идните две години да възприемат нововъзникващи платформи като крипто-системи, метапространство, Web3, NFT, квантови изчисления, виртуална реалност и разширена реалност (VR/AR), 5G и периферни изчисления (Edge computing).

Коментар