ITU ликува: избра жена за генерален секретар

За първи път жена застава на руля в Международния съюз по телекомуникации (снимка: ITU Pictures, CC-BY 2.0)

Дорийн Богдан-Мартин стана първата жена, избрана за генерален секретар на Международния съюз по телекомуникации (ITU). Новината бе съобщена тържествено и се прие като повод за радост на фона на честите критики, че разнообразието във високотехнологичния сектор остава подценяван фактор.

ITU е ключова технологична агенция в рамките на ООН. Първоначално основан през 1865 г., за да управлява първите международни телеграфни мрежи, ITU сега има важна роля за развитието на радио-мрежите, сателитните комуникации и интернет.

Дорийн Богдан-Мартин победи своя руски съперник Рашид Исмаилов със 139 срещу 25 гласа. Американката ще поеме юздите на най-старата агенция на ООН, която отговаря за много аспекти на международните комуникации. Те включват определяне на сателитните орбити в световен мащаб, координиране на техническите стандарти и подобряване на инфраструктурата в развиващия се свят.

„Независимо дали става въпрос за днешните деца или за децата на нашите деца, ние трябва да им осигурим здрава и стабилна основа за растеж“, каза Богдан-Мартин след избора. „Светът е изправен пред значителни предизвикателства – ескалиращи конфликти, климатична криза, продоволствена сигурност, неравенства между половете и 2,7 милиарда души без достъп до интернет“.



Дорийн Богдан-Мартин вярва, че ITU има възможност да помогне на много от тези проблеми. В предишната си роля като директор на Бюрото за развитие на телекомуникациите на ITU, тя отговаряше за създаването на нови работни места, развитието на цифрови умения, разнообразието и равенството между половете.

Коментар