Свързват болниците и спешна помощ с нова система

Екипите на спешна помощ ще имат в реално време информация за свободните болнични легла
(снимка: Център за спешна медицинска помощ – София)

Нова система на свързаност между болниците и спешна помощ ще заработи през следващата седмица. Тя е резултат от съвместната работа на Министерство на здравеопазването, Министерство на електронното управление и „Информационно обслужване” АД, съобщи на брифинг днес министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Екипите на спешна помощ ще разполагат в реално време с информация за свободните болнични легла. По този начин, когато една линейка поеме спешен случай, екипът ще вижда дали в най-близките болници има свободни легла за съответната патология”, поясни Меджидиев.Със старта на системата значително ще бъде съкратено и времето от приемане на сигнала от спешен пациент до хоспитализацията, ако такава е необходима, увери министърът.

Системата ще работи на територията на цялата страна, а контролът ще се осъществява от здравното министерство, Изпълнителна агенция „Медицински надзор” и регионалните здравни инспекции.

„Въвеждането на системата е най-важно за пациентите, защото тя ще преустанови практиката болни хора да бъдат транспортирани от болници в болници в търсене на свободни легла”, подчерта д-р Меджидиев.

Върху системата е работено през последните два месеца, като това не е първият съвместен проект на двете министерства, поясни министърът на електронното управление Георги Тодоров.

„С реализацията на този проект предотвратяваме загубата на ценни минути и секунди, в рамките на които може да бъде спасен човешки живот. Сигурен съм, че ефектът от въвеждането на системата много бързо ще стане осезаем за хората”, каза Тодоров.

Националната здравноинформационна система, в т.ч. и новоизграденият регистър на болниците, е интегриран със системите на спешна  помощ и с GPS-ите на линейките, уточни изпълнителният директор на „Информационно обслужване” – Ивайло Филипов.

„Имаме над 350 лечебни заведения, 52 спешни отделения, 3 700 структурни болнични отделения, 27 ЦСМП-та със 170 филиала към тях и над 500 линейки. Всички те вече са свързани и всички участници в процеса в реално време виждат общия брой на болничните легла, колко от тях са заети и колко са свободни”, каза Филипов.На таблетите, с които са оборудвани всички линейки, в реално време се визуализират най-близките 3 лечебни заведения, с оглед патологията на конкретния пациент. По този начин, от една страна, се намалява времето за транспортиране на пациента, а от друга страна се гарантира, че той ще бъде хоспитализиран в лечебно заведение, което да му окаже качествена и навременна медицинска помощ, допълни Филипов.

Коментар