Китай строи вятърен парк с мощност колкото енергийната система на Норвегия

Офшорната вятърна ферма в Китай ще се простре на дължина от 10 км
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай е на път да постави нов световен рекорд във вятърната енергетика близо до брега. Новата ВЕИ инсталация в Поднебесната ще бъде по-мощна от цялата енергийна система на Норвегия.

Властите на град Чаочжоу в провинция Гуангдонг обявиха амбициозен план за изграждане на офшорен вятърен парк с мощност 43,3 GW. Работата ще започне преди 2025 г. и ще изисква инвестиции от стотици милиарди щатски долари.



Дължината на фермата ще бъде 10 км, според публикация за проекта в Interesting Engineering. Генерираният капацитет ще бъде достатъчен за захранване на 13 милиона домове. За сравнение, всички електроцентрали в Норвегия (най-вече хидроцентрали) генерират 31 GW.

През последните няколко години Китай се превърна в лидер в производството на енергия от възобновяеми източници. Страната е водеща както в слънчевата, така и във вятърната енергия. Най-големите слънчеви и вятърни паркове в света се намират в тази страна.

Така например, вятърната ферма Jiuquan Wind Power е най-мощното съоръжение от този вид в света, генерирайки 20 GW. За сравнение, към края на миналата година общият капацитет на наземните и офшорните вятърни паркове в света достигна 830 GW. Над половината от този капацитет идва от Китай.

В предходните пет години азиатската страна е инсталирала повече офшорни вятърни мощности от всички други в света. Тази активност на Поднебесната във ВЕИ проектите се улеснява от дългата брегова линия на Китай и релефа на дъното.

Планираната електроцентрала близо до Чаочжоу ще има вятърни турбини на разстояние от 75 до 185 км от брега, което се улеснява от морското дъно в Тайванския пролив. В началото на тази година властите в съседната провинция Фудзиен предложиха подобен проект на стойност 138 милиарда долара, който също включва офшорни вятърни турбини с мощност от 59 GW.



Всичко това не е изненадващо. Китай има резерви от вятърна енергия на ниво от 25% от световните и възнамерява активно да ги развива, за да стане въглеродно неутрална страна до 2060 г.

Коментар