Стартира проект за историята на ИТ в България

Проектът „DataArt IT Музей“ отделя специално внимание на историята на ИТ в Източна Европа
(снимка: предоставена от DataArt)

Софтуерната компания DataArt стартира проект, посветен на историята на информационните технологии в България. Целта на проекта е да популяризира някои от най-интересните и значими събития в областта на технологиите у нас – от появата на първия компютър до масовата употреба на изчислителни устройства.

Началото на проекта ще бъде поставено чрез съвместна инициатива между DataArt и списание „ВИЖ!“ с пускането на онлайн платформа, съдържаща богат набор от статии, снимки и документи, свързани с историята на информационните технологии.

Читателите ще могат да научат повече за първите стъпки в областта на изчислителната техника в България, за началото на образованието в сферата на информатиката, за първия компютър „Витоша“, за моделите ИМКО и „Правец“, за калкулаторите „ЕЛКА“, за първите у нас аркадни и видеоигри и дори за началото на електронната музика в страната.

Като част от инициативата, DataArt предвижда поредица от семинари и лекции, посветени на ИТ историята в България. Те ще са част от глобалния проект „DataArt IT Музей“, който отделя специално внимание на историята на информационните технологии в Източна Европа.

DataArt IT Музей“ е проект, чието начало е дадено преди повече от десет години, благодарение на усилията на Глеб Ницман, който е част от екипа на компанията още от създаването ѝ. Днес колекцията на виртуалния музей на DataArt включва няколкостотин артефакта: компютри, периферни устройства и техните отделни компоненти, мобилни телефони, носители за съхранение, софтуер и сувенири.

От 2019 г. екипът започва да записва интервюта и да събира фото- и видеоматериали за историята на изчислителната техника и информационните технологии в Източна Европа.

“България днес е сред водещите ИТ дестинации в Европа, а това до голяма степен се дължи и на развитието на технологиите през миналия век и основите, които тогава са поставени в областта на изчислителната техника и образованието… За нас е важно да познаваме историята на дигиталните технологии и да ценим постиженията на инженерите и учените от миналото“, сподели Алексей Помигaлов, ръководител на проекта “DataArt IT Музей“.

Коментар