Xeon Max са първите x86 процесори с памет HBM

Процесорът Xeon Max на Intel е предназначен за високопроизводителни сървърни системи
(снимка: Intel)

Intel обяви нова серия процесори Xeon Max, които са първите в света x86 решения с вградена високоскоростна памет HBM2e. Преди това тези чипове бяха известни с кодовото име Sapphire Rapids HBM.

Новите чипове включват до 56 изчислителни ядра с поддръжка на 112 виртуални нишки и имат TDP от 350 W. Предназначени са за вграждане във високопроизводителни сървърни системи.Xeon Max използва интерфейс EMIB, който обединява на една подложка четири матрици с изчислителни ядра и 64 GB високоскоростна памет HBM2e, разделена на четири клъстера от по 16 GB. Общата пропускателна способност на чипа е около 1 TB/s. На всяко ядро се пада по над 1 GB HBM2e памет.

Сред основните характеристики на Xeon Max са поддръжката на PCIe 5.0 и CXL 1.1 интерфейси. HBM2e паметта може да се използва както за допълнителен кеш, така и за допълнителна RAM. Освен това сървър с Xeon Max изобщо не може да бъде оборудван с RAM модули – системата ще разчита единствено на HBM.

Intel твърди, че консумацията на енергия от Xeon Max е с 68% по-малка отколкото при процесорите AMD Milan-X при същата производителност. Поддръжката на новите AMX инструкции в Xeon Max ускорява AI задачите и осигурява до осем пъти по-висока пикова производителност отколкото за инструкциите AVX-512 при INT8 и INT32 операции.

Освен това Xeon Max е до пет пъти по-бърз при някои операции от Xeon 8380 или AMD EPYC 7773X (Milan-X с 3D V-Cache технология), според твърденията на Intel. Компанията сравнява също Xeon Max с модела AMD EPYC 7763, за да установи, че нейният чип има до 3,6 пъти по-висока производителност.

В сравнение със сървърния ускорител NVIDIA A100, процесорът Xeon Max е до 1,2 пъти по-бърз в теста MLPerf DeepCAM, който извършва изчисления за ускоряване и разширяване на AI суперкомпютърни симулации, отбелязва Intel.Серията сървърни процесори Xeon Max ще се появи на пазара през януари 2023 г. Основните конкуренти на Xeon Max са новите процесори AMD EPYC Genoa, които ще бъдат обявени днес.

Според предварителните информации, AMD ще предложи EPYC Genoa включително под формата на решения, оборудвани с HBM памет.

Коментари по темата: „Xeon Max са първите x86 процесори с памет HBM”

добавете коментар...

  1. Зън-зън

    Много малко ядра ве 😀

Коментар