Кибератаките вече преследват политически цели

България приветства изграждането на споделен виртуален капацитет за подкрепа при киберинциденти, заяви заместник-министърът на електронното управление Атанас Мазнев на конференция в Рим (снимка: Лилия Йотова / МЕУ)

Съюзниците от НАТО следва да имат готовност за адекватна и бърза реакция при масирани кибератаки срещу критична инфраструктура и евентуален пробив в нея. Около това се обединиха участниците в конференцията „Ангажираност на НАТО за киберотбрана 2022″, която се проведе миналата седмица в Рим.

„България приветства изграждането на споделен виртуален капацитет за подкрепа при киберинциденти и го намира за нужно и навременно, с оглед на постоянно увеличаващите се атаки. Те вече не са само с цел финансови облаги, а и за постигане на политически цели”, заяви по време на конференцията заместник-министърът на електронното управление Атанас Мазнев, който бе начело на българската делегация.



Той подчерта и изключителното значение на взаимодействието между страните от Европейския съюз и тези извън него – САЩ, Великобритания и др. Това взаимодействие акцентира към нуждата от координиране на развиващите се дейности и проекти в рамките на НАТО, уточни Мазнев.

Домакин на конференцията бе италианското Министерство на външните работи и международното сътрудничество, със съпредседателство на САЩ и подкрепено от Международния секретариат на НАТО. В нея участваха и генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, постоянните представители от делегациите в НАТО, както и световни експерти в областта на киберсигурността от всяка държава участник във форума.

Сред основните цели на конференцията бе постигане на високо ниво на сътрудничество, взаимопомощ и съвместна работа по отношение на киберсигурността.

По време на форума зам.-министър Атанас Мазнев получи покана и от латвийската делегация. Желанието от тяхна страна е България да вземе участие в Среща на върха на НАТО на кибершампионите: мост между трансатлантическия и азиатско-тихоокенския регион, която ще се проведе през 2023 г. в Латвия.



Като резултат от срещата в Рим, Министерство на електронното управление ще посрещне македонска делегация тази седмица. По време на срещата ще се обсъдят добрите практики от българска страна в сферата на киберзащитата.

Коментар