Apple ще използва произведени в САЩ чипове от 2024 г.

В устройствата на Apple скоро ще се появят чипове, произведени в САЩ и Европа
(снимка: Apple)

Apple няма да остане настрана от тенденцията за географска диверсификация в производството на чипове, стана ясно от изявление на главния изпълнителен директор Тим Кук по време на посещението му в Германия. От 2024 г. компанията ще започне да използва в устройствата си чипове, произведени в Аризона, САЩ, както и в Европа, ако се появи такава възможност.

„Вече взехме решение да започнем да купуваме продукти от фабриката в Аризона, която ще започне работа през 2024 г., така че ни остават не повече от две години дотогава“, каза Тим Кук на среща със служители на Apple в Европа, цитиран от Блумбърг.



Тъй като споменатият от него завод е в Аризона, може да се предположи, че става въпрос за строящата се там фабрика на TSMC, която през 2024 г. ще започне да обработва месечно по 20 000 силициеви пластини за 5-нм чипове.

Такива обеми очевидно няма да са достатъчни да покрият нуждите от основни компоненти на Apple, да не говорим за загубата на статута на 5-нм технологичния процес като „най-напреднал“. Някои второстепенни компоненти за Apple обаче може да се произвеждат в САЩ.

Тим Кук е уверен в способността на Apple да получи чипове, произведени в Европа, тъй като „плановете за появата на съответните предприятия стават все по-очевидни“, по неговите думи. Отново, това може да се отнася до слуховете за изграждане на завод на TSMC в Германия.

И в двата случая Apple едва ли ще може да разчита на договорните производствени услуги на Intel за своите процесори. Купертино почти напълно се отказа от използването на готови процесори, проектирани от Intel в персоналните си компютри. Освен това Intel почти няма опит в производството на Arm-съвместими чипове.

Анализаторите припомнят, че Intel вече има фабрики в Аризона и строи нови. В Германия чипмейкърът също е в процес на изграждане на завод, който ще обслужва поръчки от клиенти.

В обръщението си към служителите Тим Кук отбеляза, че сега 60% от процесорите, доставяни на световния пазар, се произвеждат в Тайван. Стратегически, по неговите думи, това не е изгодно [за американските компании].



Apple успя да организира производство на Mac Pro в Тексас, но основните изпълнители на компанията все още работят в азиатските страни, дори не само в доминиращия Китай. Тайванската TSMC планира да изгради второ 3-нм производствено съоръжение в Аризона, но със сигурност заводът няма да е готов да приема поръчки от Apple през 2024 г.

Тим Кук заяви още, че производственият капацитет за силициеви компоненти ще се развива активно в САЩ и Европа, поради разпределянето на значителни инвестиции за тази цел.

Коментар