Най-големият в света плаващ ветропарк завъртя перки

Заработи най-големият плаващ офшорен ветроенергиен парк в света – край Норвегия
(снимка: CC0 Public Domain)

През отминалите почивни дни завъртя перки първата турбина от плаващата вятърна ферма Hywind Tampen и офшорният парк започна да произвежда електроенергия. Въпреки че това звучи много „зелено“, всъщност целта е да се осигури електричество за петролните и газови находища Сноре и Гълфакс, които се намират в норвежкото Северно море.

Вятърната ферма е разположена на над 140 км от бреговете на Норвегия. До края на тази година, според плана, трябва да се завъртят общо седем от от турбините на Hywind Tampen. Още четири ветрогенератора трябва да тръгнат през 2023 г. за постигане на общ капацитет от 88 мегавата.



„Горд съм, че сега започнахме производството на електроенергия в Hywind Tampen, първият в Норвегия и най-големият в света плаващ вятърен парк“, заяви Гейр Тунгезвик, изпълнителен вицепрезидент в Equinor – фирмата, изградила ветроенергийната ферма. „Това е уникален проект: първият вятърен парк в света, захранващ инсталации за производство на нефт и газ“.

Предвижда се турбините да задоволят около 35% от търсенето на електроенергия за Сноре и Гълфакс. „Това ще намали емисиите на CO2 от находищата с около 200 000 тона годишно“, се казва в изявление на компанията.

Новинат бе посрещната с много противоречиви чувства, тъй като използването на вятърен парк за производство на изкопаеми горива е, така да се каже, странна идея. Изгарянето на въглища, петрол и газ е един от основните двигатели на изменението на климата и развитието на ветроенергийните системи има за цел да промени това.

Но може би, подобно на други големи корпорации от бизнеса с петрол и горива, компанията мисли за пренасочване на инвестициите и бизнеса си към по-екологичните енергийни източници.



Също така не е ясно колко дълго Hywind Tampen ще държи титлата „най-голяма плаваща ветроенергийна ферма“. Вятърните инсталации никнат по цял свят с бързи темпове и почти всеки ден някой нов парк грабва лидерската позиция… за кратко.

Коментар