Проект “Силва” ускорява прехода на мрежите към облака

Водещи европейски телекоми и доставчици на 5G оборудване се обединиха в нов проект с отворен код (снимка: CC0 Public Domain)

Linux Foundation Europe обяви „проект Силва“, чиято цел е създаване на нов телекомуникационен облачен стек с отворен код. Проектът получи подкрепата на Ericsson, Nokia и големи международни телекомуникационни компании, включително DT, Vodafone и Telefonica.

“Силва” предвижда разработка на унифициран подход „от край до край“ за хостване на приложения за внедряване на 5G от ядрото до мрежата за радио-достъп (RAN), поясни Арпит Джошипура от The Linux Foundation.



„Имаме удоволствието да си сътрудничим с водещи европейски телекоми и доставчици, които желаят да използват по-пълноценно силата на отворения код, за да ускорят навлизането на облака в мрежите съгласно указанията на ЕС за поверителност и сигурност“, каза Джошипура.

Linux Foundation Europe обясни генезиса на проекта: „Водени от желанието да се намали сложността и да се ускори прехода на мрежите към облака в рамките на изискванията на ЕС за поверителност, сигурност и енергийна ефективност, пет европейски оператора (Telefonica, Telecom Italia, Orange, Vodafone, Deutsche Telekom) и два доставчика (Ericsson и Nokia) сключиха меморандум за разбирателство (MOU) за формиране на проекта “Силва” за справяне с предизвикателствата, свързани с телекомуникационните и периферните приложения в ЕС и в световен мащаб“, казаха от групата.

Докато основна цел на Linux Foundation Europe е да насърчава сътрудничеството с отворен код в цяла Европа, проектът “Силва” има дори по-широк замах. Участниците в него говорят за начинанието като за проект от глобален мащаб.

„Въпреки специфичните европейски нужди, проектът “Силва” всъщност има по-широки амбиции и трябва да се разглежда като глобален играч в екосистемата на телеком-облака, тъй като е отворен за сътрудници и извън Европейския съюз“, посочиха от LF Europe.

Проектът “Силва” е само един от няколко, свързан с телекомуникациите, който се изпълнява в Linux Foundation. По-рано тази година организацията обяви проекта “Нефио” – базиран на т. нар. кубернети и насочен към доставчиците на комуникационни услуги (CSP). Проектът получи подкрепа от десетки компании, включително Verizon, Vodafone и Deutsche Telekom.



„Изграждането, управлението и внедряването на мащабируеми 5G мрежи в множество периферни локации е сложно. Индустрията на телекомуникационните компании се нуждае от истинска облачна автоматизация, за да бъде по-бърза, по-опростена и лесна, като същевременно постига гъвкавост и оптимизация при внедряванията, базирани на облачни системи“, коментираха от групата.

Коментар