Нова GPS система дава точност до 10 см

Съществуващите клетъчни мрежи могат да се използват за прецизни позиционни услуги там, където GPS е слаб – в големите градове (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Нидерландия са разработили алтернативна система за сателитно позициониране, която е по-надеждна и по-точна от GPS, особено в градски условия. Нещо повече, тя използва съществуваща инфраструктура.

Новата система за точно определяне на местоположението се базира на наземните клетъчни мрежи. Тя е дело на учени от Технологичния университет в Делфт, Университета Врийе в Амстердам и VSL. Работният прототип, който демонстрира тази нова мобилна мрежова инфраструктура, постигна точност от 10 сантиметра.



Иновативната технология е важна за прилагането на широка гама от усъвършенствани приложения, базирани на местоположението, включително автономни превозни средства, квантова комуникация и мобилни комуникационни системи от следващо поколение.

Важността на точните системи за позициониране е огромна, макар да са налице вече действащи глобални навигационни спътникови системи като GPS (на САЩ) и Галилео (на Европейския съюз). Навигационните системи, които разчитат на сателити, имат значителни ограничения и уязвимости. Когато се приемат на Земята, техните радиосигнали са слаби и точното позициониране става все по-трудно със „сгъстяването“ на градската среда.

„Това може да направи GPS ненадежден в градски условия, например“, казва Кристиан Тиберий от Делфтския технологичен университет и координатор на проекта. „А това е проблем, ако някога искаме да използваме автоматизирани превозни средства. Освен това гражданите и нашите власти всъщност зависят от GPS за много приложения, базирани на локационна функция, както и от навигационни устройства“.

Учените отбелязват и, че досега светът не е имал „резервна система“ за позициониране като алтернатива на сателитите. Новата разработка е известна под името SuperGPS. Целта ѝ е създаване на алтернативна система за позициониране, която да използва мобилната телекомуникационна мрежа вместо сателити и която може да бъде по-точна и надеждна от GPS.

„Разбрахме, че с няколко авангардни иновации телекомуникационната мрежа може да се трансформира в много точна алтернативна система за позициониране, която е независима от GPS“, казва Йерун Коелемей от Университета Врийе. „Успешно разработихме система, която може да осигури свързаност точно както съществуващите мобилни и Wi-Fi мрежи, както и точно позициониране и разпределение на времето като GPS.“

Едно от тези нововъведения е свързването на мобилната мрежа с много точен атомен часовник, така че тя да може да излъчва перфектно синхронизирани съобщения за позициониране, точно както правят GPS сателитите с помощта на атомните часовници, които носят на борда си.



Освен това системата използва радиосигнали с честотна лента, много по-голяма от обикновено използваната. „Сградите отразяват радиосигнали, което може да обърка навигационните устройства. Голямата честотна лента на нашата система помага за сортирането на тези объркващи отражения на сигнала и позволява по-висока точност на позициониране“, обяснява Герард Янсен от Технологичния университет в Делфт.

Коментар