Учени: Над милиард души може да оглушеят от слушалките

Слушането на силна музика застрашава слуха на повече от 1 милиард млади хора
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от един милиард души са изложени на риск от загуба на слуха поради прекомерното и неправилно слушане на музика, предупреждават учени. Тийнейджъри и млади хора масово използват слушалки или слушат силна музика в заведенията, което ги излага на огромен риск от оглушаване.

Световните власти спешно трябва да дадат приоритет на политиките за „безопасно слушане“, за да защитят здравето на по-младото поколение, призовават учените с публикация в BMJ Global Health. По данни на Световната здравна организация (СЗО), повече от 430 милиона души по света сега са класифицирани като хора с увреден слух.



Особено уязвими са представителите на по-младото поколение, които слушат музика през различни видове слушалки и посещават заведения със силна музика в нарушение на разпоредбите, предупреждават изследователите, на които се позовава MedicalXpress.

Според предишни проучвания, при слушане на музика през слушалки силата на звука често достига 105 dB, докато на места за забавление средното ниво на звука варира от 104 до 112 dB. А това далеч надвишава допустимите нива, определени от 80 dB за възрастни и 75 dB за деца – дори краткотрайното надхвърляне на тези граници е опасно.

Учените се опитали да преценят истинските мащаби на слушане на силна музика от младите хора по света, тъй като нарушаването на препоръчителните норми създава осезаем риск от загуба на слуха. За да направят това, те използвали резултатите от изследвания на специалисти от различни страни, анализирайки данни от 33 проучвания, публикувани на английски, испански, руски и френски език.

Изследването обхваща „музикалните навици“ на млади хора на възраст от 12 до 34 години по отношение на силата на звука и продължителността на слушане. 17 статии са посветени на персонални устройства за слушане на музика (слушалки), а 18 – на развлекателни заведения; обекти на изследователите са били 19 046 души.

Към момента 2,8 милиарда души принадлежат към категорията на младежите от 12 до 34 години. 24% от анкетираните нарушават правилата при използване на слушалки, а 48% посещават заведения, където силата на звука на музиката надвишава препоръчителните граници.

Въз основа на тези данни, изследователите стигат до извода, че между 0,67 милиарда и 1,35 милиарда млади хора по света са изложени на риск от загуба на слуха.



Учените признават, че заключенията им не могат да се считат за напълно надеждни: много фактори влияят негативно на резултатите от изследването, включително демографски данни и промени в законите на някои страни и региони по отношение на политиката за „безопасно слушане“ на музика.

Въпреки това, дори като вземат предвид тези съображения, учените смятат, че властите, представителите на индустрията и гражданското общество трябва да се погрижат за превенцията на глухотата сред младите хора точно сега – слушането на музика трябва да бъде по-отговорно.

Коментари по темата: „Учени: Над милиард души може да оглушеят от слушалките”

добавете коментар...

  1. йорвал

    1/ Най-вече и преди всичко друго, важното е слушалките да са високо-КАЧЕСТВЕНИ и продукт на солидна доказана аудио-филска марка; 2/ Особено необходимо е да имат шумо-подтискаща функция /Noise-Cancelling-Function/, т. е. човек да си слуша споко и с премерени dB откъм силата на звука своята музика като същевременно в случая звукът на слушалките изобщо НЕ пречи на околните и по този н/н наистина може леко и без напрежение да се комуникира с тях. 3/ Едновременно при такъв тип слушалки от добра фирма няма нужда да се надуват dB, тъй като те са в състояние да възпроизведат пълната гама звуци на даден музикален файл. . . И тук се корени самата реална истина, както и самото удоволствие от слушането на музикалното произведение.

  2. Д.Кънев

    Аз лично под формата на майтап съм правил забележка по въпроса със слушането на силна музика.
    Винаги са ми казвали че това си е лично тяхна работа.Тъй че каквото и да се прави все ще е без резултат.

Коментар