Съкращенията в ИТ сектора няма да влошат целия пазар на труда

Повечето от големите технологични компании обявиха планове за редуциране на персонала
(снимка: CC0 Public Domain)

Тенденцията към съкращаване на персонал в ИТ индустрията става все по-отчетлива. Няколко от най-големите технологични компании потвърдиха плановете си да редуцират персонала в краткосрочна перспектива. Ще се отрази ли това и на пазара на труда като цяло е въпрос, който вълнува анализаторите.

Ако началото на пандемията предвещаваше недостиг на таланти в технологичните компании, то тази година много големи играчи в сегмента бяха принудени да признаят, че добавят персонал твърде бързо и сега трябва да го съкратят, за да спестят разходи.



Amazon, Meta, Intel и Twitter са “отличници” в това отношение, но експертите на Morgan Stanley не смятат тенденцията за предвестник на по-неприятни промени на пазара на труда като цяло, поне в рамките на САЩ.

От декември 2021 г. досега броят на съкратените служители в технологичните компании е достигнал 187 хиляди души, но в мащаба на пазара на труда в САЩ това е малко над 0,1% от цялото население, заето в икономиката.

От друга страна, според анализаторите, нивото на заетост в САЩ ще продължи да расте с много скромни темпове, тъй като бизнес климатът в страната е негативно повлиян от цялостната макроикономическа ситуация и текущата парична политика на правителството.

В други сектори на американската икономика се запазва нуждата от работна ръка, така че мащабните съкращения на персонал изглежда ще се ограничат до технологичния сектор, смятат анализаторите.



По правило, намаляването на разходите за заплати няма да помогне на компаниите, които в момента са в трудна ситуация. Време е технологичните шефове и техните колеги от останалите сектори да преосмислят ефективността на бизнеса, тъй като глобалната икономика ще се забави през 2023 г., отбелязва Morgan Stanley.

Коментари по темата: „Съкращенията в ИТ сектора няма да влошат целия пазар на труда”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Дано тези съкращения да повлияят на пазара и фирмите да престанат да наемат, защото намирането на програмисти е ужасно трудно.

Коментар