“Анонимните” данни в App Store всъщност не са анонимни

Apple събира лична информация за потребителите на App Store, твърдят разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

Данните, които големите онлайн платформи събират за потребителите, са във фокуса на общественото внимание и регулаторите в последните години. Подозренията, че “анонимните” данни всъщност не са анонимни често се оказват оправдани – данните се използват за най-различни цели с принудително съгласие на потребителите.

Разработчици и експерти по сигурността от приложението Mysk за iOS признават, че анализите, събирани в магазина App Store, са свързани с iCloud акаунт, което означава, че данните, обработвани от Apple, не са анонимни – те могат да бъдат сравнени с истинското име на техния собственик, неговия имейл адрес и друга информация.



Експертите подчертават, че предаването на данни става дори когато анализът е деактивиран в настройките, а също така идентификаторът DSID (Directory Services Identifier) ​​се препраща към други приложения.

В документ, описващ събирането на аналитични данни от устройствата, Apple отбелязва, че някои данни за използването на приложения от един акаунт могат да бъдат сравнявани, което, според компанията, не позволява идентифициране на потребителя, пише The Verge.

Въпреки това, в документите, уреждащи събирането на данни в App Store, Apple News и Stocks, компанията все още признава, че проследява потребителите лично: събират се IP адреси, случайни идентификатори и Apple ID.

В случая с App Store, компанията събира информация за отваряния и затваряния на онлайн магазина, хронология на търсенето, сърфиране и изтегляне на файлове, push-известия и известия от магазина в софтуера на трети страни.



С други думи, Apple наистина може да ограничава събирането на данни на системно ниво, като по този начин засяга работата на приложенията на трети страни, но същевременно компанията събира статистика за своите услуги – всяка от тях има свое собствено споразумение за поверителност, с което потребителят се съгласява, пускайки съответните услуги.

Коментар