Премахват високосните секунди, водещи до компютърни проблеми

Високосните секунди предизвикват сривове в компютрите, но скоро ще бъдат премахнати
(снимка: CC0 Public Domain)

Международното бюро за мерки и теглилки със седалище във Франция реши да се откаже от практиката да въвежда високосни секунди. Първоначално те бяха предназначени да отразяват промените в скоростта на въртене на Земята. Но компютърните системи реагираха твърде болезнено на тази практика и високосните секунди причиниха повече вреда, отколкото полза.

Неспособността на ядрото на Linux да обработва високосни секунди причини множество сривове през 2012 г. , които се повториха през 2015 и 2016 г., припомня The Register. Наскоро представители на най-големите технологични компании разказаха как се опитват да преодолеят проблема: по-специално, инженерите на Meta ги „размазват“ във времето за 17 часа, но препоръчват тази практика да бъде спряна напълно.



Отхвърлянето на високосните секунди се обсъжда поне от 2013 г. – те представляват заплаха за стабилната работа на изчислителните и телекомуникационни системи. Окончателното решение беше взето на 27-ата Генерална конференция на Международното бюро за мерки и теглилки, проведена миналата седмица: няма да има повече високосни секунди. Отказът най-вероятно ще настъпи едва през 2035 г. по настояване на Русия, заради сателитната навигационна система ГЛОНАСС, която включва високосни секунди, за разлика от американската GPS.

Учените аргументират решението си с факта, че скоростта на въртене на Земята продължава да се променя и в обозримо бъдеще вероятно ще се наложи не да се добави, а да се извади секунда, въпреки че никога не е имало подобно нещо в световната практика. Бюрото също преразгледа позицията си относно проблеми, които една високосна секунда може да причини в компютърните системи.

Вместо високосни секунди, експертите предлагат да се зададе „нова максимална стойност на разликата (UT1-UTC), която да осигури непрекъснатост на UTC за поне век“. Всемирното време UT1 се изчислява пропорционално на скоростта на въртене на Земята спрямо квазарите, а UTC стойността се определя от експерти. На 28-ата Генерална конференция през 2026 г. се очаква Международното бюро за мерки и теглилки да гласува резолюция, която определя максимална разлика между UT1 и UTC до 2035 г.

Коментар