IBM помага на Япония да навакса изоставането в чиповете

Япония си поставя за цел да усвои 2-нм технология за чипове в близките години
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на чипове по договор Rapidus, в който участва и японското правителство, ще бъде подпомаган в разработката на модерни полупроводникови технологии от американската корпорация IBM, която притежава висока компетентност в областта на литографията.

Rapidus планира да организира производство на чипове по 2-нанометрова технология в Япония до втората половина на десетилетието, отбелязва Ройтерс. Според ръководството на младата японска компания, ще са необходими няколко трилиона йени, за да се овладее пилотното производство на модерни чипове в страната.

Засега не са известни източниците на финансиране и мястото за изграждане на основното предприятие. Миналия месец японските власти обявиха намерението си да инвестират 500 милиона долара в Rapidus. Компанията ще бъде подкрепена и от други акционери, сред които Sony и NEC.



Според представители на IBM, на японските компании няма да се наложи да развиват модерни 2-нанометрови технологии за чипове буквално от нулата. Японските специалисти на Rapidus, по споразумение с IBM, ще заминат на стаж в щата Ню Йорк, където американската компания има специализиран изследователски център.

Коментар