Китай подаде жалба в СТО срещу САЩ заради санкциите

Технологичните санкции на САЩ срещу Китай ще се гледат в Световната търговска организация (снимка: CC0 Public Domain)

В началото на октомври САЩ разшириха експортните ограничения срещу Китай, лишавайки много компании от правото да доставят в страната оборудване за производство на определени чипове. Това беше само едно от многото подобни ограничения, които Пекин смята за несправедливи и затова заведо дело в Световната търговска организация (СТО).

Китайското министерство на търговията потвърди на уебсайта си, че е подало жалба в СТО срещу действията на американските власти. През последните години, според официално изявление на министерството, Съединените щати са злоупотребили с мерките за национална сигурност, за да прикрият търговски протекционизъм за собствените си интереси.



Това, смятат китайските власти, е довело до нарушаване на глобалните вериги на доставки в различни отрасли, на принципите на лоялната конкуренция и правилата на международната търговия, да не говорим за основните принципи на функциониране на световната икономика, отбелязва Nikkei Asian Review.

Китайските власти изразяват надежда, че САЩ ще преразгледат външнотърговската си политика и ще се откажат от политиката на намеса в търговията с високотехнологични продукти, допринасяйки за нормализиране на икономическите връзки между САЩ и Китай, както и за стабилизиране на доставките на важни компоненти като полупроводниците по целия свят.

Експортните ограничения от общ характер във външнотърговската политика на САЩ са съчетани с целеви санкции срещу определени компании. Huawei Technologies, която загуби лидерската си позиция на световния пазар на смартфони и почти не получава поръчки за доставка на оборудване за 5G мрежи в определени страни, пострада най-много от санкциите на САЩ.



Китайските производители на полупроводници като SMIC и YMTC също са засегнати от експортните ограничения на САЩ. Това дори ги тласна към активно набиране на капитал за своето развитие и закупуване на технологично оборудване, което скоро може да бъде забранено.

Коментар