Нов изкуствен интелект на Мета играе настолни игри като човек

Роботите направиха сериозна крачка за развитието на AI сферата (снимка: Unsplash)

Изследователи от Meta, компанията-майка на Facebook, представиха най-новия си модел с изкуствен интелект. Роботът носи името Цицерон, на името на римския държавник, който демонстрира умения за преговори и предвидливост. CICERO е специализиран в комплексната стратегическа игра Дипломация, в която играчите създават съюзи, бойни планове и преговарят, за да завладяват територии.

Това не е първият случай, в който машина с изкуствен интелект демонстрира подобни умения при настолни игри или игри на маса. Досега няколко машини за дълбоко обучение показаха страхотни резултати в игри като бридж, шах, Go и дори Texas Hold’em покер, където нивото на трудност е по-високо поради непълната информация. С тези постижения роботите направиха сериозна крачка за развитието на AI сферата, като доказаха, че могат да се учат от собствения си опит, да обясняват ходовете си и дори да блъфират.

CICERO също се специализира в блъфирането, след като успя да подмами хората да мислят, че е истински. Дори езиковите му умения изненадаха някои учени и неговите създатели, които до този момент смятаха, че подобно ниво няма да бъде достигнато от роботите в близките години. Програмата на Meta AI постигна двойно по-добри от средните резултати на човешки опоненти в стратегическата настолна игра Diplomacy, използвайки умения като естествен език, преговори, убеждаване и функционална „емпатия”. В много отношения Цицерон постига най-дълбоката и най-обширна интеграция на език и действие в един динамичен свят за сравнение с другите AI системи, създадени до момента. Той също така успя да осъществи сложни взаимодействия с хората в невиждана досега форма.

Играта Дипломация се състои от серия ходове. Във всеки ход всички играчи общуват помежду си, един по един, като могат да правят тайни съюзи, да договарят условия, да заплашват с последствия и т.н. Когато дискусиите приключат, всеки един от играчите решава какъв ход да направи и всички обявяват своите ходове едновременно. Всеки един ход изисква от робота да вземе няколко решения едновременно – с кого ще говори, какво ще каже и какъв в крайна сметка ще бъде ходът му.

В продължение на десетилетия се смяташе, че изкуственият интелект не е готов да се справи с подобно предизвикателство като Дипломация, тъй като изисква по-богат набор от умения и стратегическа мисъл от класическите игри като шах и Go. Способността на AI да надхитри хората в игра на социална стратегия, съчетана с анализ на данни, може да му позволи да се справя със задачи, изпълнявани в момента от бизнес ръководители и държавни служители.

Усъвършенстването на умните роботи поставя известни етични въпроси (снимка: Unsplash)

Освен това Цицерон разполага със завидни способности в областта на обработката на информация, както и в това да мисли няколко хода напред и да надхитрява човешките си конкуренти. Изследователите от Мета избират именно играта Дипломация, тъй като при нея се разчита повече на комуникацията между участниците, отколкото на стриктно разписана последователност от ходове и правила.

От години учените се надпреварват да изградят модели на изкуствен интелект, които могат да изпълняват задачи по-добре от хората. CICERO бележи началото на нова ера за AI, който може да си сътрудничи с хората, използвайки стратегически разсъждения и обработка на естествен език, а поуките от технология като тази може един ден да доведат до интелигентни асистенти във физическия и виртуалния свят. И докато CICERO може да играе само играта Diplomacy, технологията, чрез която е създаден, е подходяща за много други приложения. Например, настоящите AI асистенти могат да изпълняват прости задачи с въпроси и отговори, като например да ви кажат времето – но какво ще стане, ако могат да проведат дългосрочен разговор с цел да ви научат на ново умение?

Разширяването на кръга от умения и възможности на умните роботи обаче поставят известни етични въпроси и дори притеснения от развиване на антиутопични сценарии, в които роботите надделяват над хората. Истината е, че автоматизацията е бъдещето и подобни процеси неминуемо ще повлияят върху начина, по който работим и живеем. Ключовата сфера на дейност за хората обаче ще бъде именно управляването на тези автоматизации и AI програми, които се нуждаят от човешко управление и наблюдение и човешки ценности, за да функционират по безопасен начин, а това от своя страна ще доведе до създаването на много нови работни места.