Публичните клауд услуги с висок ръст и при орязани бюджети

Все повече компании се ориентират към услуги, доставяни от клауд платформите
(снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на световния пазар на публични облачни услуги ще расте с повече от 20% годишно, достигайки $1 трлн. до 2026 г., в сравнение с $446 млрд. през 2022 г., прогнозира изследователската компания Forrester.

Дори с бюджетни съкращения, наложени от пандемията, пазарът на публични облачни услуги се разраства бързо и много компании се адаптират към клауд платформите, коментира анализаторът Лий Сустар от Forrester. Проблеми с растежа обаче може да възникнат през следващите години.



„Ще настъпи рецесия. Тъй като конкуренцията между четирите водещи доставчици на публичен облак се засилва, те са принудени да инвестират сериозно в анализи, изкуствен интелект и машинно обучение и други първокласни диференцирани услуги, за да останат на върха”, допълва Сустар.

През последните 10 години обемът на публичния клауд пазар нараства с повече от 30% годишно, благодарение на Amazon Web Services (AWS), Alibaba, Google Cloud и Microsoft Azure. Според анализаторите, водещата платформа AWS помага на Amazon да работи в точка на рентабилност, докато Google Cloud отчита големи оперативни загуби на тримесечие.

Forrester очаква облачните инфраструктурни услуги да формират пазар от 500 милиарда долара до 2026 г., за който се борят големите доставчици на клауд услуги.

Според анализаторите от Synergy Research Group, през второто тримесечие на 2022 г. компаниите по света са похарчили общо $54,7 млрд. за услуги, използващи облачна инфраструктура, което е с 29% повече в сравнение със същия период на 2021 г. В изчисленията си експертите включват цената на решенията IaaS (инфраструктура като услуга) и PaaS (платформа като услуга), както и частни облачни среди.

IaaS и PaaS представляват по-голямата част от пазара на публични облачни услуги и растежът в тези сегменти достигна 31% на годишна база през второто тримесечие (април-юни) на 2022 г.



IDC очаква обемът на глобалния облачен пазар да расте с 16,9% годишно. Прогнозата включва разходите директно за облачни услуги, свързани професионални услуги (стратегическо планиране, помощ при внедряване, техническа поддръжка и др.), както и за хардуер и софтуер, използвани в облачната инфраструктура.

Обемът на глобалния пазар на услуги за облачна инфраструктура ще расте с 23,7% годишно и ще достигне $519 милиарда до 2027 г., прогнозира Research And Markets.

Коментар