vivo с ново поколение персонализиран чипсет за изображения

Технологична матрица за обработка на изображения на vivo задава нови стандарти в мобилната фотография (снимка: vivo)

vivo официално представи технологичната си матрицата за видео и изображения, която е фокусирана върху три ключови възможности и два стратегически поддържащи стълба на съвместни и независими иновации. Така брандът се стреми да постигне конкурентно предимство във все по-хомогенната среда на изображенията, създавайки единствени по рода си иновации в мобилната фотография.

В епохата на мобилните изображения, смартфоните се превърнаха в продължение на човешките сетива, помагайки на очите да улавят, запаметяват и разказват уникални истории. През годините vivo навлиза във все повече нови територии и прави множество нововъведения по отношение на оптиката, изчислителната мощ и алгоритмите. За да предостави по-добро изживяване на своите потребителите, брандът се фокусира върху най-честите проблеми при снимане, усъвършенствайки цветовете, нощния и портретен режим, видеорежима и други.

Новата технология за обработка на изображения – Matrix

Технологична матрица за обработка на изображения на vivo задава нови стандарти в мобилната фотография. За да е конкурентен спрямо техниката за професионално заснемане, vivo създаде няколко основни технологични модула за обработка на изображения, сред които Optical Sensing System, Colour Restoration Engine и Accelerated Computing Engine. Те позволяват на смартфоните, подобно на професионалното оборудване, ефективно да записват и обработват информация за цвета, тона и качеството на изображението – от улавянето на светлината до постигането на отлична резолюция.

Технологията Environment perception на vivo дава възможност на потребителите да видят света през призмата на професионалните фотографи, помагайки им да определят цветовата температура на сцената, осветлението и друга подобна информация, както и автоматично да преценят най-добрия начин за улавяне на даден кадър. В допълнение, технологията VCS Bionic Spectrum осигурява по-добър контрол върху цифровия шум в изображението, както и възстановяването на цветовете.

vivo се фокусира върху най-честите проблеми при снимане, усъвършенствайки цветовете, нощния и портретен режим, видеорежима и др. (снимка: vivo)

Системите Hyper-Sense Portrait и Vast-Sky Night се фокусират върху два ключови режима – портретна фотография и нощно заснемане. Те значително подобряват изразителността на кадъра и издигат смартфоните до професионално постпродукционно ниво. Новата Vast-Sky Night System, базирана на самостоятелно разработен алгоритъм с изкуствен интелект и подобрен сензор на обектива, може да оптимизира чувствителността на снимката с до 100%, с ISO достигащо до 102400.

Следващото поколение персонализиран чипсет на vivo

Новото поколение чипсети ще възприеме AI-ISP архитектурата, пренасяйки ниските нива на латетност (закъснение на предаване на данни) и високата ефективност на традиционните ISP (Image Signal Processing) процесори в архитектурата с изкуствен интелект за обработка на изображения в реално време. Иновативната му 10-битова MAC схема е адаптирана за ефективно извършване на 10-битови операции, като намалява латентността с до 96% в сравнение с традиционните NPU (Neural Network Processing) и подобрява енергийната ефективност с до 200%.

Следващото поколение персонализиран чипсет на vivo включва няколко основни подобрения за качеството на мобилната фотография (снимка: vivo)

Базиран на иновативната AI-ISP архитектура, следващото поколение персонализиран чипсет на vivo включва три основни подобрения:

Първо, благодарение на ъпдейта на модула за памет, скоростта на предаване на данни достига до 1,3 трилиона бита в секунда, гарантирайки висока изчислителна мощност.

Второ, усъвършенстването на изчислителния модул с изкуствен интелект позволява висока енергийна ефективност.

Трето, модулът за обработка на изображения е обновен с цел подобряване на различните алгоритмични ефекти, като например намаляване на шума AI-NR, сливане на HDR тонове и интерполация на MEMC кадри, което дава възможност за по-добро изживяване на потребителите по време на снимки.

Освен това vivo показа предстоящия по-голям CMOS сензор за продукти от следващо поколение, който има 77% по-голяма светлочувствителност в сравнение с GNV.

Съвместна иновация с глобалния партньор в областта на изображенията ZEISS

Технологичната матрица за изображения е реализирана, благодарение на високата компетентност, която vivo надгражда от дълги години. През 2020 г. vivo и ZEISS стартираха своето глобално партньорство в областта на изображенията. В бъдеще, въз основа на сътрудничеството в областта на оптичните технологии, двете марки ще продължат да разработват стандарти за оптично качество на мобилните изображения и ще проучат и изследват варианти за миниатюризация на модулите на камерите. Това сътрудничество ще продължи да се стреми към все по-вълнуващи изживявания в областта на мобилната фотография, извеждайки ефективността ѝ на ново по-високо ниво.

vivo и ZEISS разработват съвместно стандарти за оптично качество на мобилните изображения и изследват варианти за миниатюризация на модулите на камерите (снимка: vivo)

Нова технология за изображения, разгръщаща креативността ни

vivo се стреми да предостави на всички свои потребители възможност да улавят професионални кадри. За да отговори на фотографските им нужди, брандът се фокусира върху три основни направления – пейзажна и портретна фотография и видеозаснемане, стъпвайки върху множеството си научни изследвания и усъвършенствано разработване на софтуерни и хардуерни технологии.

Представянето на смартфоните vivo по отношение на цветовете, тоновете и качеството на изображението са три изключително важни измерения на професионалната фотография. За да ги подобри, брандът е обособил последователността „реален свят – система за изображения – алгоритъм за последваща обработка” чрез новата матрица, разчитaйки на технологията за възприемане на околната среда и механизма за възстановяване на цветовете.

Добрите портретни творби трябва да се справят с три основни неща: разбиране на основите на портретната фотография, разкрасяване и атмосфера на портрета. Освен че прави кожата да изглежда по-естествена и по-здрава, технологията за обработка на портрети на vivo извършва интеграционна обработка на хора и пейзажи на ниво тон, цвят и яркост, за да постигне хармоничен и естествен ефект.

Що се отнася до видеозаснемането, vivo опрости режима LOG на преекспониране и сложния постпродукционен процес по смесване на цветовете, и направи промени, свързани със стандарта HDR за заснемане на видео с динамични метаданни, поддържайки по-широко цветово пространство BT.2020, 10-битова дълбочина на цветовете и 1,07 милиарда цвята. По този начин vivo може по-добре да възстанови светлината и сянката, с разнообразие от кинематографични 3D LUT цветови стилове, така че потребителите да могат да създадат кинематографично преживяване само с едно кликване.

Създадената от vivo цялостна матрица за обработка на изображения, обхващаща оптична и компютърна фотография, позволява на бранда да се конкурира на професионално ниво. За това свидетелстват съвместно разработената система за обработка на изображения от vivo и ZEISS, персонализираният алгоритъм и чипсет, както и допълнителните софтуерни и хардуерни системни подобрения, които оказват влияние върху ефективността на цветовете, тоновете и качеството на изображението.

Всичко това позволява на потребителите да се насладят на пълни, ярки и динамични изображения от реалния живот, независимо дали става въпрос за пейзажни снимки, портрети или видеоклипове. И в бъдеще китайският технологичен гигант ще продължи да предлага на потребителите иновативни мобилни технологии за обработка на изображения.

Коментар