Ядрената енергия се завръща в Япония

До края на десетилетието ядрените централи ще генерират над една пета от енергията, добивана в Япония (снимка: CC0 Public Domain)

Японските власти забравиха за аварията в АЕЦ Фукушима или са принудени да го направят под натиска на глобалната енергийна криза и необходимостта от декарбонизация на икономиката. Ядреният регулаторен орган одобри план на Министерството на икономиката и промишлеността на страната за драстична промяна на курса в енергийния сектор.

Не само, че старите реактори ще бъдат върнати в експлоатация, но се предвижда и построяване на нови реактори, така че да се утрои делът на производството на ядрена енергия до края на десетилетието, предаде Асошиейтед прес.



Аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1 през 2011 г., в резултат на земетресението и последвалото го цунами, доведе до спиране на всички действащи ядрени реактори в Япония. През 2012 г. за първи път от 1970 г. в страната не работеше нито един ядрен реактор. Ограничен брой реактори започнаха да се връщат в експлоатация от 2015 г., защото нямаха алтернатива. Това се считаше за временна мярка, докато бъде изоставена напълно ядрената енергия до 2030 г.

Тази година ситуацията в света се промени коренно, след като енергията поскъпна значително. Още през лятото японският премиер Фумио Кишида призова за началото на зимата да бъдат пуснати най-малко 9 от 10 реактора с разрешение за удължаване на работата им. Досега Япония е успяла да пусне в експлоатация 10 реактора от 17 разрешени, а общо са подадени заявления за удължаване на експлоатацията на 27 реактора.

Днес делът на атомните електроцентрали в производството на електроенергия в Япония е от 7% до 10%. Според новия план, до 2030 г. този дял трябва да нарасне до 20-22%. Вече не се говори за изоставяне на ядрената енергетика в страната. Животът на една атомна електроцентрала ще може да надхвърля 60 години, като ще бъдат построени и нови реактори.

И ако по-рано експлоатацията на реакторите в Япония беше удължавана след 40 години експлоатация за още 20 години (сега това може да се направи повече от веднъж), то според новия план въпросът за удължаване на срока на реакторите ще бъде повдигнат след 30 години експлоатация – за нов период от 10 години до следващия преглед.



Японски експерти смятат, че новият план ще позволи на комуналните компании да останат със старото оборудване за много по-дълго време и да не инвестират в алтернативни енергийни източници. Очевидно, в ядрената енергетика ще се разчита на изпитани във времето реакторни технологии с техните плюсове и минуси.

Коментар