TSMC вероятно ще строи завод за чипове в Дрезден

TSMC може да поеме нуждите на авто-индустрията в Германия със завод за чипове в Дрезден
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Известни са плановете на тайванския производител на чипове TSMC да построи заводи в Европа. Дълго време обаче ръководството на компанията отказваше да коментира слухове за намеренията си да инвестира в Германия. Но сега Файненшъл Таймс съобщава, че в началото на следващата година делегация от TSMC ще посети Дрезден за преговори с властите на града, където до 2024 г. може да започне строежът на фабрика за 28- и 22-нм чипове.

Предполага се, че заводът в Германия ще обслужва предимно интересите на местната автомобилна индустрия. 28- и 22-нм чипове ще са достатъчни за тези клиенти, а задачата на делегацията от TSMC в Дрезден през януари ще бъде да определи бюджета за проекта и мащаба на бъдещото производство.



Европейските власти са готови да заделят общо до 43 милиарда евро за субсидиране на подобни проекти, но освен TSMC, в околностите на Дрезден трябва да пристигнат и партньори-доставчици на компанията, които са убедени, че локализирането на производството на чипове в Германия няма да бъде печелившо без предоставяне на субсидии от властите.

Конкурентът GlobalFoundries отдавна оперира в Дрезден с предприятие за производство на чипове по договор, наследено от AMD. Все още е трудно да се каже каква част от инфраструктурата ще могат да споделят двете конкуриращи се компании помежду си.

Производството на чипове изисква до 50 различни вида оборудване и повече от 2000 материали и химикали, така че TSMC неизбежно ще трябва да доведе доставчиците си в Германия. Intel също обяви конкретни планове за производство в Германия, но наскоро компанията поиска по-големи субсидии от местните власти, заради увеличените разходи за изграждане на предприятието.



Проблем за TSMC в Германия може да бъде липсата на квалифицирана работна ръка. Компанията вече е принудена да обучи няколкостотин специалисти за американско си предприятие, като ги изпрати на дългосрочен стаж в Тайван. Подобна е ситуацията и с японския проект на TSMC, който се изпълнява съвместно със Sony и Denso.

Строителството на завод в Германия само ще изостри проблема с обучението на кадрите. В същото време Европа, Близкия изток и Африка носят на TSMC не повече от 6% от приходите, докато Северна Америка осигурява на компанията 65% от всичките ѝ постъпления.

Коментар