AWS спечели пореден голям договор за военните на САЩ

Военноморските сили на САЩ активно реализират нови облачни проекти
(снимка: U.S. Department of Defense)

Американският флот сключи петгодишен договор с доставчика на облачни услуги Amazon Web Services (AWS) на стойност $723,9 млн. Споразумението включва услуги за обучение и сертифициране на персонала, съобщи DataCenter Dynamics.

Все още не е известно дали договорът на AWS с военноморските сили е свързан с неотдавнашната успешна сделка на компанията с Пентагона, която ще ѝ осигури част от общата сума от 9 милиарда долара за голям облачен проект с участието и на други достачици.

Става въпрос за нашумялия проект Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC). Възможно е американският флот да отдели средства по същия проект за новия договор с AWS, без да предвижда допълнителен бюджет.

Не за първи път AWS си партнира с военноморските сили на САЩ. През 2021 г. компанията сключи договор за облачни услуги като част от Project Overmatch за ускоряване на разработката на софтуер. Освен основните облачни услуги, AWS вече ще предоставя на ВМС професионални услуги за обучение и сертифициране на военните.



Военноморските сили на САЩ често използват услугите на външни изпълнители в областта на ИТ и активно реализират нови проекти за дигитална трансформация. През октомври т.г. ВМС възложиха договор за сателитни услуги на Inmarsat, а през 2019 г. Dell получи поръчка на стойност $231 милиона за изграждане на център за данни и облачна инфраструктура.

В допълнение, ВМС обявиха, че търсят нови технологии за подобряване на диагностиката и разрешаване на проблеми с корабните центрове за данни на американския флот.

Коментар