7 търсени професии за реализация в блокчейн сферата

Блокчейн технологията навлиза във все повече сфери и търсенето на кадри за нея расте
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки сътресенията на пазара на криптовалути през миналата година, използването на блокчейн технологията набира скорост по целия свят. В резултат на това се увеличава и търсенето на специалисти с умения в сферата на криптовалутите и блокчейн.

Хората, устремени към кариера в модерна и перспективна ниша, вероятно биха се заинтересували от най-търсените професии, свързани с блокчейн технологията. Ето кои са те, според пазарните наблюдатели:

Инженер по блокчейн

Блокчейн инженерите са едни от най-добре платените професионалисти в областта. Те отговарят за създаването, подобряването и поддържането на приложения, които обработват транзакции с криптовалута. Блокчейн инженерът трябва да владее езици за програмиране като Java, C#, Python.

Анализатор на криптовалути

Тази професия включва проучване на индустрията, за да информира хората относно инвестирането в криптовалути. Анализаторите изучават и прогнозират цените, търсенето, тенденциите и обемите на търговия за конкретни криптовалути и наблюдават целия пазар на цифрови валути. Този профил на работа изисква кандидатите да разбират икономиката, да са наясно с търсенето, със самите криптовалути, както и с техните пазарни оценки.

Мениджър на блокчейн проекти

Много компании в сферата на блокчейн търсят мениджъри за своите проекти. Тези специалисти отговарят за разработката на различни проекти и предоставянето им на потребителите.

Маркетинг мениджър

Маркетинг мениджърите имат решаваща роля за успеха на пазарите на цифрови валути. Те определят търсенето на определени криптовалути и след това сравняват техните цени. Те също така идентифицират потенциални потребители и проследяват тенденциите с цел разработване на стратегии, които помагат на инвеститорите да увеличат максимално своя пазарен дял и печалби.

Уеб разработчик на блокчейн

Кандидатите за тази професия трябва да могат да създават и поддържат компютърен код, който позволява на потребителите да извършват транзакции. Индустрията изисква уеб разработчиците да са запознати с езици за програмиране като JavaScript, Python и React. Те също трябва да научат нови езици, за да се подготвят за бъдещите нужди на индустрията.

Архитект по криптография/блокчейн сигурност

Архитектите по сигурност на криптовалутите и блокчейн мрежите разработват системи за защита на компаниите от сектора и техните потребители от измамници. Те трябва да могат да идентифицират, смекчат и управляват рисковете, свързани с криптовалутите, и след това да прилагат най-ефективните мерки за сигурност, за да повишат защитата.

Правен съветник по блокчейн

Доставчиците на блокчейн услуги трябва да са наясно с всички правни въпроси и последствията от тях. Като всяка технология, блокчейн има много правни последствия, поради което компаниите наемат специализирани юридически съветници.

Коментари по темата: „7 търсени професии за реализация в блокчейн сферата”

добавете коментар...

  1. Вуйчо Влади

    Епа то това не умре ли вече. Я така чух.

Коментар