Хакерско отмъщение: Изтекоха данните на 200 млн. потребители на Twitter

Огромна база данни с потребители на Twitter е свободно достъпна в хакерски сайтове
(снимка: CC0 Public Domain)

Данните на 200 милиона потребители на Twitter попаднаха в свободен достъп в интернет. Това е отмъщение на хакери за отказа на компанията да плати искания от тях откуп.

Базата данни с 200 милиона потребители на Twitter се е появи в публичното пространство, на един от хакерските сайтове, съобщи компанията за сигурност Privacy Affairs. Анализът на данните показа, че става дума за прочистена от двойници база данни, за която се разчу в края на декември миналата година.

Хакерите поискаха 200 000 долара от Twitter за база данни с 400 милиона акаунта. Очевидно откупът е бил отказан и данните просто изтекоха в мрежата, макар и в изчистен вид, отбелязва The Register.

Наборът от данни не включва потребителски пароли или адреси, а само информация за влизания, псевдоними, дати на създаване, брой абонати и имейл адреси. От една страна, няма възможности за директно хакване на акаунти, но наличните данни отварят поле за методи на социално инженерство.

И разбира се, тази база може да се използва за обичайния спам. Като се има предвид предлагането на цялото това богатство безплатно за всички, немалко потребители определено ще станат обект на злонамерено влияние.

Наборът от данни от 65 GB съдържа адреси и подробности за акаунтите на Доналд Тръмп-младши, главния изпълнителен директор на Google – Сундар Пичай, SpaceX, Националната баскетболна асоциация на САЩ, CBS Media и Световната здравна организация.

Пълната база данни съдържа данни за 37 световни знаменитости. Смята се, че тези данни са били откраднати поради уязвимост през 2021 г. Същевременно Twitter затвори пролуката едва миналата година.

Коментар