Разнообразие в екипите? При съкращенията изглежда няма значение

Разнообразието откъм пол, раса и опитност в ИТ екипите спихна след бума на съкращенията (снимка: CC0 Public Domain)

Години наред фирмите по цял свят повтаряха, че служителите са най-ценният им актив. Когато връхлетя кризата в края на първото десетилетие от новия век, съкращенията показаха реалното отношение към най-ценния актив. В следващото десетилетие водещата мантра беше постигането на разнообразие в екипите – а съкращенията през 2022-2023 г. потвърждават, че и то няма особено значение.

Настоящата година се очертава като година на предизвикателство за жените в технологичния сектор, както и за хората с „твърде много години“ зад гърба си. Уволненията в технологичните компании засягат всички, но налице е статистика, според която непропорционално много сред съкратените са жените и талантите „в средата на кариерата“. Видно е, че мантрата за разнообразието е избледняла.

Съкращенията в Amazon, обявени съвсем наскоро, обхващат повече от 18 000 работници. Те са част от план за намаление на персонала, оповестен по-рано, и възлизат на около 6% от корпоративната работна сила. Salesforce пък заяви в сряда, че планира да съкрати около 10% от своя персонал.

Това е само най-новото продължение на сериала, в който вече видяхме как Meta Platforms, Twitter и Snap съкратиха сумарно над 97 000 работни места през 2022 г. Аргументът – да се справят със забавящата се икономика и натиска на акционерите, според доклад на фирмата за заетост Challenger, Grey & Christmas Inc.

Непропорционално съкращаване

Жените и латиноамериканските работници представляват съответно 46,64% и 11,49% от технологичните съкращения от септември до декември 2022 г., докато тези групи са съответно 39,09% и 9,96% от цялата индустрия, според данни от Revelio Labs Inc. Талантите, които са „по средата на кариерата си“, също са свръхпредставени в процеса на намаляване на екипите, казва Рейхан Аяс, старши икономист на Revelio Labs.

Това може да има многоаспектни последици за бизнесите. Видимо техните политики за разнообразяване на екипите няма да се изпълнят. Става въпрос не просто за разочарование на съкратените, но и за евентуално разминаване с декларираните „ESG” програми.

Може да има и юридически последици. Така например, неотдавна Twitter беше засегната от съдебно дело, в което ищецът твърди, че компанията за социални медии съкращава непропорционално голям дял жени-служители.

Както може да се очаква, корпорации като Meta, Snap и Twitter не искат да говорят за това пред медиите, макар да са били запитани от Ройтерс.

Данните говорят още

Чернокожите и азиатските таланти са по-малко засегнати при съкращенията на работни места, според статистиката. Това може да звучи като добра новина, но всъщност има риск да обезсърчи търсещите работа и да ограничи възможностите за привличането на различни млади таланти, които са „на прага на кариерата си“, казва Морган Дебаун, изпълнителен директор на Blavity Inc, която е домакин на най-голямата годишна технологична конференция в Африка – AfroTech.

Обезсърчителният ефект ще действа каскадно, намеква Бенджамин Хуарес, консултант по набиране на персонал и съосновател на Latinos in Tech. Недостатъчно представените групи таланти ще бъдат изправени пред засилена конкуренция за ролите от начално ниво. А това, в крайна сметка, е в ущърб на самите корпорации.

Надежда в стартъпите

Все пак някои пазарни наблюдатели са обнадеждени от случващото се. То може да е знак за промяна, за нови възможности.

Хуарес от Latinos in Tech се надява, че масовите съкращения ще доведат до появата на много стартъпи, формирани от хора от т.нар. малцинства. А това може да се окаже много по-добро решение за изпълнението на ESG програми.

„Искаме да увеличим броя на латиноамериканските хора в технологичното пространство, но започваме да виждаме, че някои от тези политики за разнообразие просто не работят. При това положение ние трябва по същество да си изградим собствен път напред“, обобщава Хуарес.

Коментар