Съкращения – не, оразмеряване на ИТ екипите е нужно днес

В условията на закъсала икономика повечето ИТ компании са с „наднормено тегло в грешните области“, посочват пазарни наблюдатели (снимка: CC0 Public Domain)

Някои ИТ фирми постоянно отварят нови и нови свободни позиции, а други съкращават десетки и дори стотици служители. Но анализаторите са на мнение, че сега е време за „правилно оразмеряване“, а не са съкращаване на ИТ персонал.

„Новостартиращи компании се затварят. Цените на акциите се сриват. Културата на работа става все по-интензивна. Валят новини за съкращения и замразяване на наемането“, казва главният изпълнителен директор на AlgoExpert Клемент Михайлеску. „Това ли е краят на „големите технологии“, каквито ги познаваме?“

Всички се надяват отговорът да е отрицателен. Ала на моменти изглежда, че се връщаме към дните на Голямата рецесия и Дот-ком балона. Знаем, че тези технологични спадове са временни,  но това не ги прави по-малко болезнени, докато ги преживяваме.



Навярно всеки, който следи ИТ бранша, знае за съкращенията в много от технологичните корпорации. Анализаторът на RedMonk Рейчъл Стивънс обаче смята, че е възможно много компании да имат „наднормено тегло в грешните области“.

С други думи, компаниите вероятно нямат нужда да освобождават персонал, а по-скоро да го преразпределят. Те могат да ревизират правилния размер на някои ключови екипи – има звена, в които има много работещи, а в същото време в други отдели не достига персонал, например в екипите за документация и поддръжка.

Съкращенията изнервят хората навсякъде

Едва ли има човек с опит, който да не е почувствал ледения повей на съкращенията. Тези, които са в ИТ бизнеса от по-отдавна, помнят Дот-ком балона. Тогава съкращенията бяха като пандемия. В подобни моменти никой не се чувства добре.

Съкратеният служител е като опустошен от ураган. А онзи, който е останал да работи, дори да е рационално убеден в своята безопасност, пак има усещането за несигурност. Преживяването е емоционално изтощително и съсипващо, независимо дали човек бива съкратен или остава на работа.

Нещо по-различно от криза

Днес съкращенията в ИТ сектора са по-интересни от тези в началото на века, защото в разгара на кризата много от същите тези компании, които съкращават, са пълни с обяви за работа. Отидете на уебсайтовете на Microsoft, Snap, Flipboard, Tesla, Netflix – тези компании все още наемат, макар и с по-бавни темпове.



Това има своя смисъл, защото дори по време на рецесия бизнесът продължава, не спира. Хората и компаниите все още купуват неща, колкото и да затягат разходите си.

Преоразмеряване

Навярно случващото се може да се приеме като индикация, че като отделни компании и като индустрия сме наели прекомерно много хора, казва бившият изпълнителен директор на GitHub Нат Фридман. Въпреки това текущите обяви за работа предполагат, че осъзнаваме, че все още трябва да добавяме нови хора в дадени ключови области. Макар и болезнен, такъв рецесионен натиск има полза: фокусира усилията за наемане към най-важните области.

Според анализатори като Стивънс и като инженера на GitHub Джаана Доган, най-вероятно ИТ индустрията има „непропорционално много персонал“. Какво ще рече това? Има области, в които традиционно не достигат хора, казва Стивънс. Това състояние при тях е „хронично“. „Хората, които поддържат проекти [с отворен код], хората в отделите за поддръжка по телефона, както и пишещите документация“ – това са само някои от ролите, при които е налице системен дефицит.

И в ИТ бизнеса, и извън него хората са зависимо изцяло от софтуера – той е това, което кара повечето неща около нас да работят. Но поддържането му винаги е подценявано, според специалистите.

Нужни са повече хора за поддържането на ключовите проекти, като „кодът е само една малка, но критична част от насърчаването на успешен проект с отворен код, на който компаниите биха разчитали“. А софтуерът зависи и от усилията на търговци, координатори на проекти и други.

А пък кой ще пише документацията?

Особено подценяван аспект от всяка технология и в частност от софтуера е документацията. Тя е подценявана, недоглеждана. Не се инвестира сериозно в нея – изобщо не я гледат насериозно. Това е странно, защото именно документацията „вдъхва живот“ но новите продукти.



И все пак компаниите са склонни да си спестяват инвестициите в добри автори на документация и да компенсират това със значителен излишък от персонал в други области, смятат пазарните анализатори.

Преместване вместо съкращаване

Вместо да съкращават хора и след това да се опитват да наемат таланти, фирмите следва да помислят как да дадат време и ресурси на съществуващите свои служители, за да научат техническите умения, необходими на компанията. Така съветват специалистите. Това е по-добрият начин да се издържи и процъфтява в условията на „закъсала“ икономика.

„Ако сме умни в начина, по който управляваме рецесията, можем да балансираме нуждите на своите компании с по-малко уволнения, отколкото може би първоначално смятаме за необходимо,“ съветват експертите.

Коментари по темата: „Съкращения – не, оразмеряване на ИТ екипите е нужно днес”

добавете коментар...

  1. :o)

    Разбира се че статията няма нищо общо с България
    Тук се избиват да назначават на тези ниски заплати (за света) ама няма кой
    Обратно пропорционално на света, както винаги
    тук става дума за огромните мастодонти при които постоянно има флуктоации
    назначения, съкращения, ЗИМИ, ЛЕТА, ДОТКОМИ, РЕЦЕСИИ и други подобни процеси
    И накрая винаги става едно и също – борда и големите клечки си раздават едни бонуси за милиони/милиарди, дори ако компанията е пропаднала в 9тия кръг на ада
    тия костюмарчета (в повечто случаи евреи) си имат едни тлъсти банкови сметчици
    и са много сухи от водата
    а рецесията е за РАЯТА – тя плаща и се мъчи

  2. Истина

    Статията изглежда е препис и то няма доста общо с БГ.
    Относно документацията всичко от написаното е абсолютна глупост ето ви пример:
    Колко от вас са чели документацията ама честно?
    Приемно колко от вас са прочели на да речем моторен верижен трион – бензинов – да така се името на резачката – и има едни лъжи в тез документации – да се слагало много масло в бензина напримерно – и като е 25:1 бензин:масло тя неработи но пак го пише.
    Има много стар израз : Добрия продукт няма нужда от документация.
    А ако погледнете обявите за каква и да е ИТ работа ще видите че Оракъл ДБ почти не се споменава и не защото не е добра и не защото има огромна документация – сравняваха я с “Война и Мир” буквално.
    Така че статията е малко безсмислена.
    Относно другите коментари :
    Отдалечената работа доказва само едно : здраво бачкащите ПАК си здраво бачкат НО изведнъж разбраха че излишната работа да помагат на смотаните си колеги които все не могат и не знаят и ги мързи – е по удобно е да си зает и да не може да ти дойде на главата да ти пречи както в офиса а по интернет досаждането не е толкова лесно 🙂 . Като резултат качествените бачкатори са по ефективни а смотаняците на борсата крайно време беше.

  3. Фофу

    Йордан, 08/11/2022 16:45 явно е поредното Бг шефче дето е хем неграмотно хем друг му виновен. И не може място да си намери.

    И като са в офиса и какво, ти стоиш с камшика зад гърбовете им гледаш, кой спре да трака и му изплющяваш един ??!!

    За трети път ти казвам, има скръмове, има вържън контроли. С едното мoжеш да следиш кой какви задания е получил и какво е отчел и как е минало през QA. По пушовете на вържън контролите можеш да видиш на практика кода който е пушнал.

    Та, ако би могло, да спреш тъпотийте вече.

  4. Йордан

    Добро утро! Дори 30-40% от програмистите да се съкратят, едва ли някой ще разбере. Работата от вкъщи направи така, че ИТ-тата работят най-много по 2-3 часа, при това неособено концентрирано.

Коментар