Електромобилът на Xiaomi – по-голям и по-мощен от Tesla Model 3

Прототипът на електрическия автомобил на Xiaomi носи кодово име Modena
(снимка: Lei Kang/CnEVPost)

Дългоочакваният електромобил на Xiaomi се появи на снимки в интернет от специализирано китайско издание, макар и все още в камуфлажен вид. Несъмнено това е бъдещ конкурент на Tesla и обещава да направи пазара още по-конкурентен.

Прототипът с кодово име Modena загатва за автомобил, който се цели в нишата на Tesla Model 3. Китайската електрическа кола обаче е по-голяма и по-мощна от модела на Tesla и ще струва приблизително колкото P7 на XPeng, твърди CnEVPost.

Xiaomi обмисля две опции за е-колата – едната на цена между $38 000 и $43 600, а другата – от $51 600. По-достъпният модел ще има стандартни 400V литиево-железни фосфатни (LFP) батерии и множество сензори, разработени съвместно с германската компания Continental, вкл. камери и радари, работещи в mmWave диапазона – същите, използвани от китайския премиум кросоувър Li Auto One.

По-скъпият вариант ще бъде изграден върху 800V архитектура и ще използва батерии CATL Qilin, които могат да се зареждат от 0 до 80% само за 15 минути. Моделът използва процесор Orin X от Nvidia, както и лидар система с алгоритми, разработени от Xiaomi.

И двата автомобила ще имат „умни кабини”, базирани на чипсети Qualcomm 8295 – те ще се използват за първи път тази година в модела Jidu ROBO-01. По-скъпият модел с кодово име Le Mans трябва да дебютира през 2025 г., с три електрически мотора и софтуер за управление, разработен от самата Xiaomi. Като цяло обаче колата ще бъде изградена на същата платформа като първата.

През март 2021 г. Xiaomi обяви, че ще навлезе на пазара на електрически превозни средства с инвестиция от $1,5 милиарда, както и че възнамерява да похарчи още $10 милиарда за период от 10 години. Компанията сключи договор с властите в Пекин за изграждане на завод в района, способен да произвежда до 300 хиляди автомобила годишно.

Заводът ще бъде построен на два етапа, а масовото производство трябва да започне през 2024 г. На 5 януари съоснователят на Xiaomi Лей Джун проведе среща с автомобилния отдел на компанията, заявявайки, че има пълно доверие в неговите разработки.

Коментар