Уеб ветеран иска да си върнем контрола над данните

Тим-Бърнърс Лий, един от основоположниците на интернет, заговори за Web 3 и връщане на контрола над личните данни (снимка: Campus Party Brasil във Flickr, CC-BY-SA 2.0)

Интернет измина дълъг път, откакто Тим Бърнърс-Лий изобрети световната мрежа през 1989 г. Сега, в ерата на разрушените принципи на поверителността, той вярва, че е време да си върнем личните данни.

Чрез своя стартъп Inrupt, Бърнърс-Лий и главният изпълнителен директор Джон Брус са създали Solid Pod — средство, което позволява на хората да съхраняват данните си на едно централно място и да контролират кои хора и приложения имат достъп до тях, вместо да ги съхраняват из приложения или сайтове навсякъде из мрежата.

Основната привлекателност на този вид самостоятелното хостване е контролът и поверителността, казва Бърнърс-Лий. Потребителските данни не само са защитени от корпорации и правителства, но и е по-малко вероятно да бъдат откраднати от хакери, казва Джон Брус.

„Мисля, че всички сме осъзнали, че стойността на мрежата е въплътена в данните, налични в нея“, добавя той. „В този нов свят, в който вие се грижите лично за своите собствени данни, те вече няма да „живеят“ в големи силози, които са доходоносни мишени за нападателите“.

Платформата на Inrupt вече се тества от Националната здравна служба на Обединеното кралство и от правителството на белгийския регион Фландрия, което планира да използва въпросните устройства, за да позволи на своите граждани да избират как да споделят личните си данни.

През октомври BBC представи експериментална услуга, използваща Pod устройства за „зрителски партита“, където множество приятели стриймват дадена програма едновременно. Когато партито за гледане приключи, потребителят може да види данните, които са били генерирани, включително коя програма е гледал и кой друг се е присъединил, и да избере дали да изтрие или редактира информацията – или да позволи на BBC да я използва.

В блог-публикация Елени Шарп, изпълнителен продуктов мениджър за BBC Research and Development, описва този метод като „радикално различен подход към управлението на данни“.

Младата фирма Inrupt всъщност работи от 2017 г. Оттогава насам Inrupt е набрала 30 милиона долара, а Бърнърс-Лий казва, че ще помогне за формиране на следващата итерация на световната мрежа – Web 3.

Пол Броуди, глобален блокчейн лидер в консултантската фирма Ernst and Young, вярва, че Web 3 може да промени начина, по който използваме интернет. „Ще чуете хората да говорят за Web 3 и за децентрализацията като за много сходни идеи и цели“, казва той. „Да притежавате своите собствени данни и наистина да контролирате собствена търговска инфраструктура е нещо, което ще бъде възможно при Web 3. В крайна сметка това ще бъде наистина преобразяване“.

Бърнърс-Лий се надява, че неговата платформа ще върне контрола на интернет потребителите. „Мисля, че обществеността е загрижена за поверителността – за това, че уеб-платформите имат огромно количество данни и злоупотребяват с тях“, казва той. „Но мисля, че ни липсва овластяване. Трябва да се върнем към ситуацията, в която имате автономност, имате контрол върху всичките свои данни“.

Коментар