Porsche с Android? И това се задава

Все повече коли, дори Porsche, ще се движат с операционна система Android “на борда” (снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на луксозни автомобили Porsche е започнал преговори с Google за внедряване на Android OS в своите превозни средства, след като миналата година прекрати сътрудничеството с отдела за R&D софтуер Cariad на компанията-майка Volkswagen Group.

Двете корпорации обсъждат внедряване на вградена операционна система за навигационните и развлекателни системи на Porsche, съобщи Ройтерс. Тя ще позволи на шофьорите да използват приложения, включително Google Maps и Google Assistant, без да се налага да се свързват с устройство с Android.

Както може да се предположи, договорът ще касае само автомобилите на Porsche, а не по-широката гама на VW Group.

Финансовият директор на Porsche Лутц Мешке заяви през октомври 2022 г., че компанията вече не работи със софтуерното звено Cariad на VW и преговаря с редица партньори за разширяване на „автоматизираното шофиране и информационно-развлекателната технология“ в своите автомобили.

Google вече има сделки с други автомобилни компании, включително General Motors, Renault Group, Nissan Motor и Ford за внедряване на софтуерните си технологии чрез своя пакет Google Automotive Services.

В уебсайта си голямата ИТ корпорация пише, че предлага набор от операционни системи на база Android, пригодени за автомобилния сектор, включително информационно-развлекателна система за коли на база Android и вградена версия, която производителите на превозни средства могат да персонализират.

Коментар