Учени доказаха, че е възможна телепортация на енергия

Енергията нито се получава, нито се губи, тя просто се прехвърля
(снимка: CC0 Public Domain)

Квантовото заплитане разкрива невероятни възможности за мигновено прехвърляне на състоянието на частици на безкрайни разстояния. Това обикновено се нарича телепортация, въпреки че в обичайния смисъл далеч не е така. Учени вече доказаха възможността за мигновено предаване на информация с помощта на заплетени частици, върху които ще бъде изграден бъдещият квантов интернет. В нов експеримент изследователите доказват и, че енергията също може да бъде телепортирана.

С квантово енергийно телепортиране се занимава от 20 години японският физик Масахиро Хота от университета в Тохоку. В редица трудове той обосновава възможността за подобни явления и полага основите за извършване на успешен експеримент.

Това направи обаче друг японец – Казуки Икеда от университета Стоуни Брук, щата Ню Йорк. В своето изследване, достъпно в уеб ресурса arXiv.org, Икеда твърди, че е първият, който телепортира енергия с помощта на конвенционален квантов компютър.

„Съобщаваме за първото наблюдение на телепортация на квантова енергия върху реален квантов хардуер”, казва Икеда, цитиран от Discover Magazine, и добавя, че възможността за телепортация на енергия може да има дълбоко въздействие върху бъдещето на квантовия интернет.

Ключовата идея зад телепортиране на квантова енергия е, че енергията на всяка квантова система постоянно се колебае. Именно тези естествени колебания на енергията могат да се използват на квантово ниво. Енергията нито се получава, нито се губи, както доказва Масахиро Хота, тя просто се прехвърля.

Ако енергията на една от свързаните квантови частици може да бъде измерена, тогава същата стойност (по аналогия с преноса на състояние или „информация”) може да бъде извлечена от друга свързана квантова частица, където и да се намира в този момент във Вселената.

Достъпът до квантов компютър за такъв експеримент вече не е проблем. Групата на Икеда се възползва от отдалечения достъп до квантовия компютър на IBM, на който стартира уникалния си алгоритъм. Полученият резултат потвърждава теорията на Хота.

Квантовата телепортация на енергия се е случила в квантовия процесор на IBM, но ако опитът се повтори в която и да е квантова мрежа (каквито постепенно се разгръщат в САЩ), тогава учените ще видят телепортация на енергия на разстояния от много километри.

Друго въпрос е колко значим ще бъде този трансфер на енергия, така че да се използва в практиката. Във всеки случай новите данни за квантовия свят ще позволят на човечеството да научи повече за вселената, в която живее.

Коментар