Печатат антени за 5G и 6G мрежи на 3D принтер

Антените за мобилни мрежи, отпечатани на 3D принтер, не отстъпват по характеристики на останалите, но се произвеждат по-бързо и по-икономично (снимка: Sheffield.ac.uk)

Нова технология, разработена от учени на Университета в Шефилд, позволява отпечатване на радиоантени за съвременните 5G и 6G мрежи на 3D принтер. Подобни антени могат да се използват за осигуряване на стабилен мобилен сигнал и високоскоростен интернет достъп в отдалечени населени места, като не отстъпват по качество на останалите, а същевременно производството им е по-бързо и по-евтино.

Антените с милиметрови вълни (mmWave), които са проектирани, 3D-отпечатани и тествани от изследователи в катедрата по електроника и електротехника на Университета в Шефилд, имат радиочестотни характеристики, които напълно съответстват на тези на антените, произведени чрез традиционни методи, уверяват учените.

Технологията за 3D печат на радиоантени за клетъчните мрежи може да ускори развитието на 5G и 6G инфраструктурата, както и да осигури на хората, живеещи в отдалечени райони на Обединеното кралство и в други части на света, достъп до модерни и високоскоростни безжични технологии, казват учените.

Радиоантените, използвани днес от различни телекомуникационни мрежи, са скъпи и отнемат доста време за производство. Това забавя процеса на разработване и внедряване на иновативни решения и затруднява създаването на нова инфраструктура.

За разлика от тях, антените, разработени от Университета в Шефилд, са много по-евтини за производство с помощта на технология за 3D печат, без компромис с качеството на крайния продукт. Те могат да бъдат направени за броени часове, производството им струва само няколко британски лири и имат качества, съпоставими с тези на традиционните радиоантени.

Технологията за 3D печат на радиоантени ще осигури на хората, живеещи в отдалечени райони, достъп до модерни и високоскоростни безжични технологии (снимка: Sheffield.ac.uk)

При производството на антени с помощта на 3D печат се използват сребърни наночастици, които имат необходимите свойства за предаване на радиосигнал. Антените са успешно тествани в 5G и 6G мрежи в честотен диапазон до 48 GHz.

Техният коефициент на усилване и характеристиките им във времевата област, които влияят на посоката и силата на приемания и предавания сигнал, са почти неразличим от параметрите на антените, произведени по традиционния начин, уверяват разработчиците.

Радиочестотното тестване на 3D-отпечатаните антени е проведено с помощта на водещата в индустрията Национална лаборатория за измервания в милиметровия диапазон UKRI към Университета на Шефилд.

Коментар