Microsoft вгражда Adobe Acrobat Reader в браузъра Edge

След ChatGPT браузърът Edge се сдоби и с подобрена PDF функционалност
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft влага системни усилия в подобряване на функционалността на своя уеб браузър Edge, наследник на легендарния Internet Explorer. Въпреки че все още има малък дял сред браузърите, Edge се развива ускорено, вкл. с функции на изкуствен интелект и други нововъведения.

Скорошното интегриране на AI бота ChatGPT значително увеличи аудиторията от потребители на Еdge. Докато този новина е още „топла”, Microsoft предприе следваща стъпка за подобряване на браузъра, добавяйки инструмент за преглед на PDF файлове и при това един от най-добрите на пазара – Adobe Acrobat Reader.

Според самата Adobe, нововъведението в Edge ще осигури по-високо качество на графиката при преглед на документи, ще повиши удобството и нивото на сигурност при работа с PDF файлове, а също така ще разшири функционалността на браузъра.

В същото време основните функции ще бъдат достъпни безплатно, а разширената функционалност на абонаментен принцип ще позволи на потребителите да редактират текстове и изображения, да конвертират файлове в други формати и да комбинират материали.

Допълнителни функции ще получат и потребители, които вече имат абонамент за пакета Adobe Creative Cloud, съобщи порталът Techspot.

Интегрирането на Acrobat PDF Reader в Edge ще започне постепенно от март 2023 г. Междувременно Adobe съобщи, че настоящото решение за преглед на PDF файлове, интегрирано в Edge, вече няма да се поддържа от март 2024 г.

Edge заема само няколко процента от пазара на браузъри, където Chrome е доминиращият играч, по данни на Statcounter. Но Microsoft се надява да промени ситуацията. Новите статистики сочат, че популярността на продуктите на Microsoft е нараснала след включване в тях на AI инструменти като ChatGPT.

Коментар