Има купувач за Toshiba, офертата е за 15 млрд. долара

Сделката за Toshiba се очертава като най-голямото изкупуване на публична компания в Япония
(снимка: CC0 Public Domain)

Японският конгломерат Toshiba обяви, че е получил предложение за поглъщане. Офертата идва от консорциум, ръководен от инвестиционния фонд Japan Industrial Partners (JIP), съобщи Ройтерс.

Компанията възнамерява да оцени офертата на потенциалните купувачи, като същевременно следва „най-добрите интереси” на акционерите. Ако предложението на инвеститора бъде одобрено от борда на директорите и акционерите на Toshiba, сделката ще бъде най-голямото в историята на Япония изкупуване на публична компания.

В същото време Toshiba не разкрива финансовия компонент на предложението. Според източници на Файненшъл Таймс, инвеститорите предлагат 2 трилиона йени (15 милиарда долара). Окончателното предложение е направено след осигуряване на 1,4 трилиона йени гаранции за кредити от банките.

Консорциум, воден от JIP, е предпочитаният купувач от Toshiba, според агенция Nikkei. Фондът планира да набере 1 трилион йени финансиране от японски компании, като поне 10 от тях вече са наддавали за сделката. Самата JIP ще инвестира около 100 трилиона йени.

По-рано Ройтерс съобщи, че друг японски инвестиционен фонд, JIC, подготвя оферта за изкупуване на акциите на Toshiba. Фондът преговаряше с американската Bain Capital и азиатската MBK Partners за формиране на консорциум, наддаващ за Toshiba.

Интересен факт е, че JIP и JIC се обединиха по-рано през 2022 г. за съвместна оферта за придобиване на Toshiba, но впоследствие възникнаха разногласия между фондовете, свързани с желанието на JIP да запази лидерския екип на Toshiba след приключване на сделката.

Котировките на Toshiba паднаха с 3,6% след новината за постъпила оферта. Външните инвеститори са разочаровани от текущата капитализация на Toshiba по предложената сделка, но разбират, че сега не е най-доброто време да се търсят по-добри алтернативи.

Ако пропусне възможността да бъде приватизирана при сегашните условия, Toshiba отново ще се изправи пред необходимост от преструктуриране на бизнеса и това ще доведе до допълнителен спад в цената на акциите на корпорацията.

От 2015 година Toshiba страда от кризи в счетоводството и управлението, а през април 2022 компанията създаде специална комисия за събиране на предложения, след като акционерите гласуваха план за преструктуриране, подкрепен от ръководството.

Коментар