Луда AI надпревара: Microsoft вкарва „Прометей” в офис приложенията

Изкуственият интелект е на път да промени всичко – търсене, сърфиране, приложения…
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект се превърна в модната дума на годината за цялата технологична индустрия. Епична битка на ИТ гиганти – основно Microsoft и Google – се разиграва пред очите ни.

След като по-рано тази седмица Microsoft интегрира ChatGPT в своята търсачка Bing, сега компанията се готви да покаже как един нов изкуствен интелект преобразява потребителското изживяване в Word, PowerPoint и Outlook.

„Промейтей” (Prometheus), базиран на следващо поколение OpenAI модел, скоро ще издигне производителността на офис приложенията на по-високо ниво, съобщи The Verge. Microsoft се готви да разкрие плановете си за интегриране на Prometheus през следващите седмици.

Ключова инвестиция в OpenAI

„Преоткриването” на търсенето с Bing и усъвършенстването на офис приложенията с AI станаха възможни, благодарение на огромната инвестиция на Microsoft в разработчика OpenAI.

По-рано моделите на ChatGPT бяха тествани в Outlook за подобряване на резултатите от търсенето, заедно с предложения за отговори на имейли и интегриране на Word документи с цел подобряване на потребителския текст.

Преди седмица Microsoft обяви ново приложение на генеративен изкуствен интелект в своята технология Viva Sales. Той използва облачната услуга Azure OpenAI и ChatGPT за създаване на имейли за продажби и е подобен на някои от новите функции, които Microsoft тества в Outlook.

Въпреки че новият модел Prometheus вече промени търсенето в мрежата на Bing, следващите стъпки за интегриране на този AI в основните приложения на Microsoft Office и Teams ще покажат докъде всъщност е стигнала компанията в работата си с изкуствения интелект.

Технически, моделът Prometheus вече може да се използва в уеб приложенията на Office, благодарение на интегрирането на страничната лента на Bing с браузъра Edge. Този панел вече има нов раздел с преглед на някои от функциите, които Microsoft тества за Word и Outlook.

Компанията работи и върху създаването на графики и изображения за PowerPoint с помощта на AI. Търсачката Bing вече знае как да генерира таблици и диаграми, следващата логична стъпка е да ги конвертира във визуални графики за презентации или дори за използване в Excel.

Всеки иска да е пръв

Microsoft иска да направи тази интеграция бързо, най-вече поради ожесточената конкуренция от страна на Google. Първоначално компанията планираше да пусне Bing с AI в края на февруари, но избърза с анонса, тъй като Google също подготвяше подобни анонси. И все пак Google успя да изпревари конкурента си, като насрочи представянето на своя изкуствен интелект Bard, пряк конкурент на Prometheus, ден преди събитието на Microsoft.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела се стреми към лидерство на своята компания в AI технологиите и се готви да устои на всяка реакция от страна на Google. Той е толкова въвлечен в тази надпревара, че поиска презентацията на Bing с интегриран AI да започне 20 минути по-рано от графика. Донякъде успя – Надела се появи на сцената две минути преди обявения старт на събитието.

Много мениджъри на Microsoft са убедени, че компанията е доста по-напред от Google в разработването и внедряването на изкуствен интелект. Но те са изключително предпазливи в изявленията си, призовавайки служителите да се пазят от конкурентите и да не почиват на лаврите си.

Окуражаваща реакция от потребителите

Стремежът на Сатя Надела да използва AI в продуктите на Microsoft се подхранва от реакцията на потребителите към ChatGPT. Анализаторите на UBS са изчислили, че ChatGPT е достигнал 100 милиона активни потребители месечно само за 60 дни. Над един милион души се регистрираха в списъка за чакане за новия Bing в рамките на 48 часа, а от четвъртък търсачката на Microsoft е третото най-популярно iOS приложение в американския App Store.

Microsoft иска да се възползва максимално от нововъзникващите възможности за изкуствения интелект през 2023 г. и да предостави някои от функциите на своя модел Prometheus, които все още не е разкрила публично. Изкуственият интелект ще се превърне, ако вече не се е превърнал, в модната дума на годината за цялата технологична индустрия на фона на епична битка на ИТ гиганти, която се разиграва пред очите ни.

Коментар