AMD зае рекорден дял при x86 процесорите

Главният изпълнителен директор д-р Лиза Су има безценен принос за успеха на AMD
(снимка: AMD)

За четири години AMD почти утрои пазарния си дял в сегмента на процесорите x86. Докато в края на 2018 г. компанията имаше 12,4%, сега делът ѝ надхвърля 31%, по данни на Mercury Research. Това е абсолютен рекорд за AMD, която не спира да притиска Intel.

Ключът към успеха на AMD, ръководена от д-р Лиза Су, са сървърните процесори EPYC, които изтласкват от пазара Intel Xeon. Новите настолни и мобилни процесори Ryzen също допринасят за растежа на компанията. Анализаторите са уверени, че през 2023 г. AMD ще консолидира успеха си.

Общият дял на AMD при процесорите с x86 архитектура в началото на 2023 г. е 31,3%., спрямо 28,5% година по-рано. Но още по-забележимо е нарастващото влияние на компанията на пазара, ако сравним текущите данни с четвъртото тримесечие на 2018 г. Четири години по-рано AMD контролираше само 12,3% от пазара, тоест тя почти е утроила дела си.

Силният коз на AMD

Очевидното предположение, че възходът на AMD е станал възможен благодарение на невероятно успешните процесори Ryzen в сегмента на настолните компютри, особено серията 5000 от есента на 2020 г., е фундаментално погрешно. Мобилните версии на Ryzen също не играят специална роля в растежа на AMD – компанията дължи успеха си предимно на сървърните процесори EPYC. През четвъртото тримесечие на 2018 г. делът им е едва 4,2%, а четири години по-късно – вече e 17,6%.

Според експерти от WCCFTech, резултатите, които AMD постигна през последните четири години, все още са много далеч от своя пик. Прогнозата сочи, че 2023-та ще бъде година на още по-силно укрепване на позициите на компанията в сървърния сегмент, благодарение и на EPYC, и на ускорителите Instinct. До края на 2023 г. те може да заемат повече от 30% в своя сегмент.

AMD се фокусира върху сървърни процесори и ускорители. Нови модели са в процес на разработка, като някои от тях са почти готови за пускане и се очакват в продажба през 2023 г.

Един печели, друг губи

След като AMD расте, има друга компания, която отстъпва. Това е Intel – единственият настоящ конкурент на AMD в производството на процесори, съвместими с x86.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. Intel беше абсолютен лидер на x86 пазара с общ дял от 87,7%. Но този дял постоянно намаляваше от тримесечие на тримесечие, кога по-бързо, кога по-бавно, и само няколко пъти показа незначително увеличение. Резултатът за четвъртото тримесечие на 2022 г. е 68,7%, т.е. Intel е загубила близо 20% пазарен дял за четири години.

Intel все още се смята за лидер на пазара, но далеч не е толкова непобедим, колкото беше преди четири години. Компанията направи добър ход, като пусна първите си хибридни процесори за мобилни и настолни компютри Core Alder Lake през октомври 2021 г. Това ѝ позволи да си върне няколко процента от AMD, но в сървърния сегмент Intel нямаше абсолютно нищо, което да противопостави на новите модели на EPYC.

Според WCCFTech, наскоро обявеното семейство сървъри Xeon Sapphire Rapids може да обърне прилива в полза на Intel, но AMD ще играе решаваща роля и тук – всичко ще зависи от това какво ще покаже компанията през 2023 г.

Предимство в технологията

От страна на AMD се очакват по-модерни технологични процеси. Последната серия Ryzen 7000 е произведена от TSMC по 5-нм технология и стъпва на новата архитектура Zen 4. Просто казано, колкото по-модерна е топологията, толкова по-енергийноефективен е процесорът, наред с по-висока производителност и по-малко разсейвана топлина (TDP).

Последните иновации на Intel, в допълнение към Xeon Sapphire Rapids, са процесорите Core Raptor Lake. Това е еволюция на линията Alder Lake по отношение на пакетирането (високопроизводителни и енергийно-ефективни ядра на един чип) и сериозно увеличение на производителността. Тези чипове обаче все още са 10-нанометрови – Intel сама ги произвежда в заводите си и засега не може да премине към по-модерни технологични процеси.

Малко вероятно е Intel да обяви 7-нм чипове в близко бъдеще, особено на фона на катастрофалния финансов отчет за 2022 г. Компанията приключи последното тримесечие на годината с огромна нетна загуба (над $600 милиона ), което показва провала на програмата за съживяване, обявена от нейния нов изпълнителен директор Патрик Гелсингер през пролетта на 2021 г.

Външните фактори

Разбира се, проблемите на Intel са следствие, наред с други неща, от глобалния спад в продажбите на ИТ оборудване през 2022 г., причинен от настоящата геополитика и нестабилността на световната икономика. AMD също не успя да избегне този удар, но за нея той не беше толкова осезаем, колкото за Intel.

Взети заедно, двете компании са изправени пред най-големия спад в доставките от повече от 30 години. Това силно повлия на продажбите им в потребителския сегмент. През 2022 г. спадът в доставките беше 34% на годишна база, а през четвъртото тримесечие достигна 19%, в сравнение със същия период на 2021 г. AMD обаче, за разлика от Intel, не отчете големи загуби.

Intel може да се опита да ограничи растежа на AMD чрез дъмпинг. В обозримо бъдеще се очаква компанията да намали цените на своите процесори от серията Alder Lake и да наводни пазара с евтини процесори.

Коментари по темата: „AMD зае рекорден дял при x86 процесорите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    2016-та бяха на 92-95% Тази година още доста ще загубят, след 1-2 обещават да пускат добри неща но дали ще си останем само с обещанията не се знае.

Коментар