Microsoft деактивира Internet Explorer от Windows 10

Браузърът Internet Explorer става недостъпен за потребителите на Windows 10
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft предприе стъпка, за която се подготвяше от дълго време. Вчера компанията пусна актуализация на браузъра Edge в Windows 10, която деактивира за постоянно Internet Explorer в повечето версии на тази операционна система.

Още през юни миналата година Microsoft прекрати поддръжката на Internet Explorer 11. Сега компанията окончателно скъпа с остарелия браузър, като направи невъзможно пускането му на повечето клиентски версии на Windows 10.

Има изключения за клиенти на програмата за дългосрочно обслужване (Long-Term Servicing Channel) на Windows 10 и екзотични версии като Windows 10 China Government Edition. Във всички останали версии Internet Explorer 11 буквално ще изчезне, отбелязва The Verge.

Технологиите MSHTML и Trident, на които е базиран старият браузър, ще продължат да се използват в операционната система, тъй като са необходими за активиране на режима IE 11 в браузъра Edge. Този режим ще се поддържа от Edge поне до 2029 г.

Microsoft се опитва да се отърве от Internet Explorer вече около 8 години. С пускане на Windows 10 през 2015 г. брандирането на Internet Explorer изчезна, а режимът IE се появи в Edge едва през 2019 г.

През последните години Microsoft силно обезкуражава клиентите да използват Internet Explorer, подчертавайки, че той е по-скоро инструмент за съвместимост за редица бизнес приложения, отколкото браузър за ежедневна употреба.

Коментар