AI помощникът Copilot скоро ще пише до 80% от софтуерния код

Програмирането става все по-автоматизирано с помощта на инструменти като Copilot
(снимка: CC0 Public Domain)

Порталът GitHub, собственост на Microsoft, обяви, че AI помощникът за програмиране Copilot for Business вече е достъпeн срещу $19 на месец. В сравнение със стандартния Copilot, корпоративното издание предлага редица допълнителни функции. Очаква се в близко бъдеще изкуственият интелект да генерира до 80% от софтуерния код на разработчиците

„С това на практика завършва нашата история за Copilot версия 1. Стартирахме програмата за предварителна оценка през юни 2021 г. Изглежда, че е било преди много години. Миналото лято се появи публична версия. Сега сме готови да го внедрим в организации, компании, екипи, предприятия – почти навсякъде”, заяви главният изпълнителен директор на GitHub – Томас Домке.

По неговите думи, над 400 организации вече използват Copilot for Business и интересът към AI инструмента за разработка на софтуер продължава да расте.

В допълнение, Copilot получи поддръжка за свързване чрез прокси, вкл. със самоподписани сертификати. Освен това Copilot вече се захранва от подобрен AI модел на Open AI.

С развитието на AI асистента той получава и нови функции. Една от тях е „попълване на средата”, при която алгоритъмът не само завършва ред от код, но може също да добавя код. За да направи това, Copilot трябва да прегледа не само кода, върху който работи, но и други файлове, свързани с него.

В последната актуализация GitHub Copilot е придобил способност да открива често срещани уязвимости в програмния код и да предлага добавяне на по-сигурен код. Разработчиците продължават да подобряват и скоростта на обработка на заявките, получени от Copilot.

GitHub очаква, че скоро Copilot ще може да генерира до 80% от кода на разработчиците. В момента възможностите на алгоритъма са ограничени до приблизително 46% от кода за всички езици за програмиране и 61% за Java.

Коментари по темата: „AI помощникът Copilot скоро ще пише до 80% от софтуерния код”

добавете коментар...

  1. Тишо

    Абе ти учил ли си като си ходил на училуще или си отбивал номера ако изобщо си ходил ? По лесно се възприема един урок ако учител ти го разкаже и покаже . От монитора ако е така лесно да ср учи то всички да са станали професори.

  2. Той

    Платформи за онлайн обучения има, даже се използва срещу заплащане разбира се. Казва се “уча.се”.

  3. Истина

    А бе хора вие виждате ли статистиката: дофтори , даскали и други държавни хрантутници само просят по голями заплати а резултатите: още по болни и умрели на година дори и без ковид, неграмотни и мързеливи деца и никой не дори с средно 5 а за отличници не се и мечтае, а тез 400 000 хрантутници са точно толко че да сложат на власт която и да е партия от статуквото заради дефектокрацията.
    Дори и с онзи вирус само малко се подобри и имаме болнични без да разнасяш листя като в 18ти век и до тук. Даже като чели има по голяма съпротива на дигитализацията щото корупцията ще лъсне на светло.

  4. Ами

    Нали се сещаш, че ако се автоматизира образованието, много храненици ще останат на улицата. Чиновници от РУО, медиатори, психолози, сумати хуманитаристи. Иначе нищо не пречи да се направят видео уроци и да се качат на сайт или платформа като ЮТюб.

  5. Anonymous

    Програмирането дето е трудко се автоматизира а образованиеро дето е стандартизирано кога ?

Коментар